Lokalt | Ny rektor på Rytmus i Örebro

By on 8 oktober, 2015

Malin Hussmo tar nu över som ny rektor för Rytmus i Örebro.

Malin Hussmo, du är ju ny rektor på Rytmus i Örebro. Hur känns det?
– Fantastiskt! Jag är fylld av entusiasm och ser verkligen fram emot nya utmaningar. Jag har tidigare arbetat som skolledare på Karl Johans Skola med Örebros musikklasser. Karl Johan är en av AcadeMedias grundskolor, nu känns det jätteroligt att få gå vidare in i gymnasieskolans värld.

Vilka egenskaper tror du är dina styrkor i ditt rektorskap?
-Jag har en god kommunikativ förmåga och är bra på att skapa förtroende och goda relationer. Det tillsammans med ett elevfokus och ett stort intresse för skolutveckling driver mig i mitt ledarskap.

Hur ser du på kunskap och lärande?
-Det är svårt att i några få rader beskriva vad kunskap är. Kunskap innefattar så mycket, vi lär oss ständigt, under hela livet och på olika sätt. Skolan är viktig, men står endast för en del av barns och ungdomars lärande. Jag tror därför att en viktig uppgift för skolan är att lära elever att lära. Varje elev behöver hitta verktyg och sin egen väg i lärandet. Det handlar om att vi lär på olika sätt genom t.ex. musik och andra estetiska uttryck.

Vilka framtidskompetenser anser du att gymnasieelever behöver utveckla?
-Jag tror mycket på de nyckelkompetenser som brukar lyftas fram, de man internationellt kallar ”21st Century Skills”.

-Förutom grundkompetenser, så som att läsa, skriva och räkna, handlar det om:
Uppfinningsrikt tänkande – lösa problem, analysera, tänka kritiskt.
Medmänskliga kompetenser – ha en moralisk kompass
God kommunikation
Global medvetenhet
Kunna samarbeta och samspela med andra
Digitala kompetenser – värdera och granska information
Lära på nya sätt och vara nätsmart
Innovativa kompetenser – vara kreativ, nyfiken, entreprenörskap.

Jag tror att dessa förmågor och kompetenser ger en god grund inför framtidens arbetsmarknad.

Vad har musiken spelat för roll i ditt liv så här långt?
-Musiken har alltid haft en stor betydelse för mig. Jag har alltid musicerat och kan inte tänka mig ett liv utan musik. Jag hade själv älskat att få gå på en skola som Rytmus när jag gick i gymnasiet.

-Tyvärr fanns varken Rytmus eller något annat estetprogram i Örebro då. För mig blev det en ständig dragkamp mellan skolan och musiken. Tänk om jag istället fått använda musiken i skolarbetet, vilken pluseffekt det hade gett! Jag tror, nej, jag vet att musiken och kreativiteten ger kraft och lust till lärande.

Malin Hussmo tillträder tjänsten den 1 december.

– Vi på Rytmus är tacksamma och glada över att Malin blir vår nya rektor. Vi ser en enorm potential i hennes energi, glädje och omsorg om både elever och medarbetare, säger Carin Jugo Andersson, verksamhetschef Rytmus.

Lokalt
Örebronyheter
Källa Rytmus

You must be logged in to post a comment Login