Lokalt – Örebro topp tre i årets kartläggning

Av på 7 december, 2016

Örebro är en av de snabbast växande kommunerna i Sverige vilket genererar förutsättningar för nya etableringar inom framförallt dagligvaruhandel, i den årliga kartläggningen av Örebros fyra största handelsplatser ser vi att Örebro fortsätter att stärka sin position som en av Sveriges starkaste handelsstäder.

Vid en jämförelse i kommungruppen större städer placerar sig Örebro på en stark tredje plats med en ökning på 20% mellan åren 2010-2015. (En större stad har en befolkning på minst 50,000 invånare enligt SCB:s mätningar.)

Vårt arbete med att skapa en attraktiv stadskärna är en viktig förutsättning för hela Örebros fortsatta utveckling, förklarar Stina Storm, VD på City Örebro. Allt fler branscher konkurrerar om att attrahera kompetenta medarbetare vilket innebär att platsens betydelse kommer att spela en allt större roll nu och i framtiden.

I Örebro kommun är drygt 7,000 personer sysselsatta inom detaljhandel, restaurang, café, hotell och övrig kommersiell service. (Siffran är omräknad till årsheltider.)

Enbart i city handlar det om totalt 2,500 årsheltider, säger Stina Storm. Till skillnad från många andra städer fortsätter stadskärnan att visa positiva tillväxttal både i antalet anställda och i omsättningskronor.

Nytt i årets mätning är att citys hotell finns med i kartläggningen då de står för en viktig del för citys utbud, tillsammans med restaurang- och cafébranschen. I dag sysselsätter dessa branscher 1,400 personer, vilket är fler än detaljhandelns nästan 1,100.

Vi går mot en alltmer upplevelsebaserad shopping där citys totala utbud kompletteras med många typer av upplevelser, menar Stina Storm. City Örebros utmaningar framöver blir bland annat att skapa ännu fler förutsättningar för olika typer av branschöverskridande samarbeten.

Lokalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in