Lokalt | Örebros bostadsrätter hetast i landet

Av på 14 mars, 2015

Bostadsmarknaden i Örebro län är glödhet. Under det senaste året var prisökningen för bostadsrätter hela 30 procent, vilket är den högsta siffran bland landets alla län. De senaste tre månaderna har prisökningen varit mer normal, med 3 procent i länet. Det visar nya siffror från Mäklarstatistik som Svensk Fastighetsförmedling tagit del av.

Även i länets största kommun Örebro har bostadsrättspriserna stigit markant. Både priset på villor och bostadsrätter har ökat kraftigt, närmare bestämt med 16 respektive 14 procent under de senaste tolv månaderna. Det senaste kvartalet har prisökningen på bostadsrätter dock avstannat och till och med minskat med 1 procent, samtidigt som villapriserna ökade med 5 procent under samma period. I genomsnitt kostar en bostadsrätt i Örebro just nu drygt 1,6 miljoner eller nästan 20 300 kronor per kvadratmeter. Villorna i kommunen kostar just nu drygt 2,7 miljoner kronor.

– Vi har länge haft en positiv utveckling i Örebro kommun och allt fler väljer att flytta hit. Örebro Universitet bidrar till stor del till denna positiva utveckling och många av studenterna väljer att stanna kvar även när de avslutat sina studier. Detta tillsammans med det låga utbudet på marknaden och att fler människor väljer att köpa sina bostäder har lett till de stora prisökningarna. Just nu är det 40 procent färre bostadsrätter till salu än samma tid förra året och då var utbudet rekordlågtköla antalet ägda boenden. är ngen i Örebrot likvärdig stad som Västerås som har mer än det dubbla antalet ägda boenden. är ,säger Fredrik Sevelin, franchisetagare och fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Örebro.

Prisstatistik BOSTADSRÄTT – utveckling över 3 och 12 månader*

            Prisutveckling 3 månader  Prisutveckling 12 månader
Riket                       + 1 %                              + 11 %

Örebro län             + 3 %                              + 30 %

Örebro kommun    – 1 %                             + 14 %

*Statistiken för Örebro län baseras på försäljningen av 452 bostadsrätter under december 2014 – februari 2015. Tremånaderssiffran är en jämförelse med september 2014 – november 2014, tolvmånaderssiffran med december 2013 – februari 2014.

Prisstatistik VILLA – utveckling över 3 och 12 månader*
Prisutveckling 3 månader  Prisutveckling 12 månader
Riket                      + 2 %                                + 11 %

Örebro län            + 1 %                                 + 7 %

Örebro kommun   + 5 %                               + 16 %

Karlskoga              + 1 %                                 + 2 %

Kumla                    – 5 %                                 – 7 %
*Statistiken för Örebro län baseras på försäljningen av 226 villor under december 2014 – februari 2015. Tremånaderssiffran är en jämförelse med september 2014 – november 2014, tolvmånaderssiffran med december 2013 – februari 2014. Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet).

Lokalt | Ekonomi
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in