Lokalt | Örebros skateboardpark tar form, blir en av Sveriges största och vackraste

Av på 9 juli, 2015

I Drottningparken i centrala Örebro byggs just nu en av Sveriges största, och kanske vackraste, skateboardparker. Gjutningen av den 2 500 kvadratmeter stora åkytan pågår för fullt, och förbipasserade kan se hur parken börja ta form och färg. Den beräknas stå färdig i oktober 2015.

I början av maj startade bygget av en av Sveriges största skateboardparker i Drottningparken i Örebro. Med sina cirka 2 500 kvadratmeter åkyta, centrala läge och konstnärliga inslag kommer den att bli unik i sitt slag. Skateparken är designad av den finska landskapsarkitekten och före detta skateboardproffset Janne Saario. Tranab, som är ansvarig entreprenör, har anlitat specialistföretagen Enr Aps, Pivotech och Beaver Concrete för att bygga åkytorna.

– Nu har örebroarna en unik chans att se hur parken växer fram från grunden, och framåt hösten hoppas jag att många tar chansen att även prova den. Skatebordscenen i Örebro har väntat i över tio år på det här, det kommer bli folkfest, säger David Olsson som är föreningen Örebro Skateboards representant i kommunens projektgrupp.

Blåser nytt liv i vackra Drottningparken
Skateparken byggs i nära samarbete mellan Örebro kommun och Örebro Skateboard. Kommunen finansierar skateparken och Örebro Skateboard kommer att ansvara för service, event och verksamhet i parken.

Vi vill skapa en inbjudande och trygg plats för skateboard och andra hjulsporter som även kan locka örebroarna att återupptäcka Drottningparken. Jag ser framför mig hur skateboardskola för nybörjare och internationella stortävlingar samsas med örebroare på promenad, turister och olika evenemang. Vi vill få Drottningparken att sjuda av liv, säger Kristina Bäärnhielm, landskapsarkitekt Örebro kommun.

Utmanar både nybörjare och proffs

Den lokala skateboardföreningen Örebro Skateboard har varit drivande i projektet ända från starten.

Du ska i princip kunna komma som nybörjare ena dagen för att kunna fortsätta ha roligt och utvecklas på proffsnivå, i samma park. Då är de små detaljerna viktigare än man tror. Vi har satt oss in i alla detaljer och träffat Pivotech och den kanadensiske specialisten Luke Jouppi för att diskutera utformningen. De har specialiserat sig på skateboardparker och Örebros park kommer att bli riktigt bra, säger David Olsson, Örebro Skateboard.

Unik kombination av skateboard och konst

Vackert utformad med färg och skulpturer kommer den 2 500 kvadratmeter stora åkytan att smälta samman med kringliggande parkmiljö.

Skateparken kommer att smyckas med ett konstverk skapat av den kvinnliga konstnärsduon Zunino Ignestam Studio från Malmö och Köpenhamn.

Vi hoppas att skateparkens energi och action blandat med lugnet från parkens susande trädkronor och de konstnärliga inslagen ska göra Drottningparken till Örebros mest spännande och kreativa mötesplats, lika attraktiv för både för åkare och åskådare, avslutar Kristina Bäärnhielm, Örebro kommun.

Lokalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in