Lokalt | Patienter med glutenintolerans får kontantbidrag i stället för recept på livsmedel

By on 11 maj, 2016

Från 2017 inför Region Örebro län ett kontantstöd till patienter med glutenintolerans som fyllt 16 år. Stödet kommer att vara på 1 200 kronor per år. Samtidigt upphör förskrivning av glutenfria livsmedel till celiakipatienter över 16 år. Det beslutade regionstyrelsen i dag.

Beslutet är en följd av tidigare utredningar och en ny översyn över hur stödet fungerar. Den senaste översynen visade på brister, bland annat att stödet inte når alla i målgruppen. Hanteringen med receptförskrivning via dietister har dessutom blivit allt mer besvärlig att hantera för verksamheterna. I dag finns också fler glutenfria livsmedel i handeln att köpa, men till ett högre pris än livsmedel med gluten.

Bättre och naturligare att kunna köpa själv

Efter att frågan diskuterats och utretts under en längre tid känns det bra att vi nu har tagit det här beslutet, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson (S), regionstyrelsens ordförande. Allt fler glutenfria livsmedel finns i dag i butikerna. Då kan det vara både bättre och naturligare att själv kunna köpa dessa i sin vanliga livsmedelsaffär med det bidrag man nu kommer att få.

Närmare 1 000 vuxna personer i Örebro län uppskattas ha glutenintolerans.

Fakta: Glutenintolerans innebär att man inte tål proteinet gluten som finns bland annat i vete, råg och korn. Gluten gör att tunntarmen blir inflammerad och inte kan ta upp näring som den ska. De vanligaste symtomen vid obehandlad glutenintolerans är diarré, gaser i magen, trötthet och att gå ner i vikt, men symtomen kan variera mycket. Glutenintolerans varar hela livet, men besvären går oftast över när man äter mat utan gluten. (Källa: 1177.se)

Hälsa | Lokalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login