Lokalt | Platt-tv i varannan stuga – lockande för tjuven

Av på 22 juli, 2015

Många fritidshus har idag samma standard som permanentboenden. I varannan stuga står till exempel en platt-tv och många har dator. Men med bekvämligheten ökar också risken för inbrott.

Allt fler vill ha samma standard i fritidshuset som hemma. Enligt en undersökning från försäkringsbolaget If med 1 422 fritidshusägare, står det idag en platt-tv i hälften av alla sommarstugor, och var tredje har diskmaskin.I drygt var tionde stuga står designermöbler.

Vid ett inbrott i fritidshus stjäls i snitt saker för omkring 10 000 kronor, en siffra som varit stabil under många år. Men dyr hemelektronik, värdefulla möbler och antikviteter riskerar att göra sommarstugan mer attraktiv för tjuven, som får med sig allt dyrare stöldgods.

I en tidigare undersökning från If säger mer än var fjärde fritidshusägare att det händer att man gömmer stugnyckeln utomhus. Garage eller uthus är det vanligaste stället, men även den hederliga blomkrukan används.

– Har man saker av värde i stugan, exempelvis en nyare TV eller en dator som syns genom något fönster, så är det ingen bra idé att gömma nyckeln ute. Tjuvar vet var de ska leta. Och om inbrottet skett med nyckel så kan det bli svårt att få ersättning från försäkringen, säger Caroline Uliana, informationschef på If.

Ofta har man ett gott inbrottsskydd på sin permanentbostad. Om man då har samma standard i sommarstugan bör man skydda det på samma sätt.

– Bra lås och hjälp med tillsyn av någon snäll granne är viktigast, säger Caroline Uliana.

Under 2014 inträffade 5 945 inbrott i fritidshus enligt Brottsförebyggande rådet.

Har du/ni något av följande i sommarstugan (flera svar möjliga)?
Platt-tv                                                      50%
Tvättmaskin                                              43%
Diskmaskin                                               32%
Antikviteter                                               14%
Dator/surfplatta som lämnas där              14%
Designermöbler                                        11%
Annat av värde                                         14%
Nej, inget värdefullt                                   30%

SÅ SKYDDAR DU FRITIDSHUSET MOT INBROTT
Bra lås
Grannsamverkan
Vidarekopplat inbrottslarm
Undvik ha dyra saker framme så att de syns (eller alls ha dem i stugan)
Bra och gedigna dörrar och fönster

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 13-27 mars 2015 har sammanlagt 3 583 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18+ i Sverige varav 1 422 personer har tillgång till sommarstuga.

Lokalt
Örebroguiden

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in