Lokalt | Prisvärt byggande av hyresrätter belönas av Hyresgästföreningen

By on 21 juli, 2016

Hyresgästföreningen region Mitt ger Gruvstaden AB i Falun pris för sitt arbete med att bygga prisvärda hyresrätter i Falun.

– Det går att bygga med bra standard och hålla en rimlig prisnivå samtidigt som det är lönsamt. Vi har lyft fram sju olika färdigställda byggprojekt i vår region som slår hål på myten att det inte går att bygga prisvärda hyresrätter, säger Alexander Carlsson, utredare på Hyresgästföreningen region Mitt.

Hyresgästföreningen region Mitt har granskat nyproducerade hyresrätter i regionen och sammanställt olika projekt som har lyckats producera nya bostäder till låga kostnader i en rapport. Nu hoppas man att fler kommer ta efter de goda exemplen och bygga prisvärda hyresrätter med hyror som fler har råd med.

– Att få ner byggkostnaderna för hyresrätter är viktigt för att kunna bygga nytt med hyror som gör att folk har råd att bo och fortfarande gör det lönsamt att bygga hyresrätter, säger Alexander Carlsson, utredare på Hyresgästföreningen region Mitt.

Sju olika byggprojekt från sju olika fastighetsbolag runt om i regionen har tillsammans med tips för hur liknande projekt kan genomföras presenteras i rapporten ”7 tips för att bygga prisvärda hyresrätter”. Ett av de sju tipsen är Gruvstaden AB i Falun som har lyckats bygga det mest prisvärda exemplet i rapporten.

– Gruvstaden AB’s är det bolag som sticker ut ordentligt, de har verkligen visat att man kan bygga nytt utan att det blir dyrt. Bolagets radhus i Falun har en produktionskostnad på 15 272 kronor per kvadratmeter, det motsvarar 6 401kr/mån för en 2a på 55 m². Vi hoppas fler byggbolag följer efter och bygger prisvärda hyresrätter med bra standard precis som Gruvstaden har gjort, säger Alexander Carlsson, utredare på Hyresgästföreningen region Mitt.

Knäcker myt
Många nybyggda hyresrätter får ofta en hög hyra med motiveringen att det inte går att bygga med bra standard utan att det blir väldigt dyrt något som motbevisas med de olika projekten i regionen.

– I vår granskning har vi har bara tittat på färdigställda projekt och det här är ett bevis på att det faktiskt går att bygga prisvärt hyresrätter. Det här knäcker den myten vi oftast möts av att det skulle vara en ”omöjlighet”, säger Alexander Carlsson, utredare på Hyresgästföreningen region Mitt.

Gruvstadens vd, Kjell Carlsson, berättar för Hyresgästföreningen att de har lyckats få ner priserna som på liknande byggen ligger på tjugotvå- till trettiotusen kronor per kvadratmeter bostadsyta genom att inte krångla till det.

– Vi bygger i egen regi vilket gör att vi slipper dyra upphandlingar som kommunägda bolag dras med, återanvänder gamla ritningar och använder samma hantverkare till flera byggen som vi vet levererar, säger Kjell Carlsson, vd för Gruvstaden AB.

– Vi krånglar inte till det! Vi producerar enkla bostäder med bra standard. Lite skämtsamt kan man säga att vi producerar lådor, säger Kjell Carlsson, vd på Gruvstaden AB.

De sju prisvärda nyproduktioner (genomsnittshyra):
1. Gruvstaden AB

Produktionskostnad: 15 272 kr/m²
Genomsnittshyra: 1 356 kr/m²

2. Karlstads Bostads AB
Produktionskostnad: 22 100 kr/m²
Genomsnittshyra: 1 400 kr/m²

3. Säterbostäder AB
Produktionskostnad: 24 873 kr/m²
Genomsnittshyra: 1 400 kr/m²

4. ÖreborBostäder, ÖBO
Produktionskostnad: 27 300 kr/m²
Genomsnittshyra: 1 500 kr/m²

5. Karlskogahem
Produktionskostnad: 29 000 kr/m²
Genomsnittshyra: 1 500 kr/m²

6. Nyköpingshem
Produktionskostnad: 23 850 kr/m²
Genomsnittshyra: 1 585 kr/m²

7. Gnestahem
Produktionskostnad: 30 000 krm²
Genomsnittshyra: 1 590 kr/m²

Ekonomi | Lokalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login