Lokalt | Rekordstor befolkningsökning i Örebro

Av på 19 februari, 2015

Vid årsskiftet hade Örebro 142 618 invånare. Under 2014 ökade Örebros befolkning mer än någonsin under ett år. Fler föddes än dog, fler flyttade in än ut och befolkningsökningen blev 2 019.

Örebros folkmängd har under de senaste åren ökat i mycket snabb takt. Under 2014 blev vi hela 2 019 fler örebroare, den högsta noterade folkökningen i kommunen under ett år någonsin. Örebros folkmängd var vid årsskiftet 142 618 och vi är fortfarande Sveriges sjunde största kommun.

Det är fantastiskt. 2014 är ett nytt rekordår för Örebros utveckling. Det är tydligt att Örebro är en kommun som lockar till sig allt fler människor och företag, annars skulle vi inte växa på det kraftfulla sätt vi gör. Vi har jobbat hårt för att Örebro kommun ska bli attraktivare och det är roligt att se att arbetet ger resultat, säger Lena Baastad (S), Kommunstyrelsens ordförande.

Mycket roligt, det visar på en härlig framtidstro att det föds så många barn. Örebro är attraktivt för många människor och av olika skäl, man söker ett nytt liv, ett arbete eller vill kanske komma närmare sina barn på äldre dar. Det här stärker oss på många olika sätt, säger Staffan Isling, kommundirektör.

Det som bidrog till att antalet örebroare blev så många fler var både att antalet nyfödda barn och antalet som flyttade till kommunen nådde rekordhöga nivåer. Det föddes 1 903 barn samtidigt som ovanligt få, 1 153 personer, dog. Det gör att även födelsenettot (antalet födda minus antalet döda) blev det högsta noterade någonsin. Såväl antalet som flyttade till Örebro, 7 872, som antalet som flyttade ut var fler än någonsin, 6 615. Detta resulterade i att flyttnettot (antalet inflyttade minus antalet utflyttade) under 2014 hamnade på en hög nivå jämfört med de senaste åren, men utan att nå en ny rekordnivå.

Under ett genomsnittligt dygn 2014 blev antalet örebroare 5,5 personer fler, 2,1 fler för att fler örebroare fötts än dött och 3,4 fler för att fler flyttat till Örebro än från. I världen ökar befolkningen lika mycket på 14 minuter som den gör i Örebro på ett år.

Lokalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in