Lokalt | Så långt räcker rutavdraget 2016

Av på 4 januari, 2016

Har du fortfarande glitter och granbarr i hörnen? Lugn. Vid årsskiftet sänktes taket för rutavdraget till 25 000 kronor per person. Ändå räcker nya rut exempelvis till fyra timmars städning i veckan, året runt, för ett hushåll med två vuxna. Det visar servicebolaget Hemfrids räkneexempel.

Vi ser att sänkningen vid nyår har skapat osäkerhet hos en del kunder om vad som egentligen gäller. Men de allra flesta som till exempel köper städning berörs inte alls och kan fortsätta precis som förut, säger Hemfrids vd Maria Andersson. 

Med de nya rut-reglerna kan du dra av upp till 25 000 kronor om året för hushållsnära tjänster. Det kan alltså användas till att köpa städhjälp eller andra tjänster för upp till 50 000 kronor, eftersom avdraget täcker halva kostnaden. Mycket få svenskar använder mer hushållsnära tjänster än så. Till och med november 2015 var det genomsnittliga avdraget under året 4 640 kronor per person, långt ifrån taket även efter sänkningen.

Är ni två vuxna i hushållet kan familjen köpa städning och andra tjänster för upp till 100 000 kronor utan att slå i taket. Och den som har fyllt 65 omfattas inte alls av förändringen och kan precis som förut dra av 50 000 kronor under 2016.

Barnfamiljer som behöver få ihop vardagspusslet är den grupp där rutavdraget används mest, tillsammans med ensamstående äldre. Att ta hjälp med städning har blivit väldigt populärt, och vi vet från våra undersökningar att fler än åtta av tio svenskar är positiva till hushållsnära tjänster, säger Maria Andersson.

Så här långt räcker det nya rutavdraget för tre typiska hushåll:

Barnfamiljen
Yasmine och Charlie har två barn och tar hjälp med städningen varje vecka. Eftersom båda föräldrarna får dra av 25 000 kronor kan de köpa städning för upp till 50 000 kronor var, eller 100 000 för hela familjen. Om de vill ha städat alla årets 52 veckor kan de köpa fyra timmar i veckan och ändå ha lite marginal till taket i rutavdraget.

Singelpappan
Tim är ensamstående med en dotter och använder ruttjänster för att få ihop vardagen. Med maximalt avdrag kan Tim lägga upp till 50 000 kronor på hushållsnära tjänster 2016. För det köper han fyra timmars städning varannan vecka. Marginalen upp till taket använder han till en grundlig storstädning på våren och en på hösten.

Pensionärsparet
Gunilla och Klas har båda passerat 65 år och berörs inte alls av det sänkta taket i rut. Tillsammans räcker deras avdrag till hushållstjänster för hela 200 000 kronor under året, förutsatt att de betalar tillräckligt mycket i skatt att dra av hela beloppet mot.

  • Fakta: Det här behöver du tänka på
    Det nya rutavdraget ger skattereduktion för städtjänster, rengöringsarbete och flyttstädning. Vissa andra tjänster som tidigare gått att dra av, som matlagning, har tagits bort i den nya lagtexten.
  • Rotavdraget, som ger skattereduktion för renovering och andra byggtjänster, räknas ihop med rutavdraget. Använder du rotavdrag blir ditt utrymme att göra rutavdrag alltså mindre.
  • Är du osäker på hur mycket avdrag du har gjort under året, hör efter med Skatteverket.
  • Rotavdrag går fortfarande att göra upp till 50 000 kronor, men skattereduktionen är numera 30 procent av arbetskostnaden.
  • De nya reglerna gäller alla arbeten som betalas efter den 1 januari 2016, oavsett när arbetet utfördes.

Fakta: Rutavdraget

  • Många köper enstaka tjänster och tar till exempel hjälp vid flytt eller höststädning.
  • Rutavdragen var i genomsnitt 4 640 kronor per person under de första elva månaderna 2015.
  • Den som utför arbetet drar av halva arbetskostnaden direkt på fakturan.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in