Lokalt | USÖ rankat som fjärde bästa universitetssjukhus

Av på 24 mars, 2016

Dagens Medicin har rankat landets sjukhus. I kategorin Universitetssjukhus tar USÖ en fjärde plats och i kategorin mellanstora sjukhus kommer Karlskoga på en nionde plats. Lindesbergs sjukhus ligger utanför rankinglistan.

– Det är jätteroligt att våra sjukhus får så bra placeringar i en nationell jämförelse. Det är nästan lika bra som förra året då USÖ knep bronsplatsen och Karlskoga utsågs till årets bubblare säger Jan Olsson, Hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Örebro län.

Patienternas förtroende i topp
– Vi är förstås glada över resultatet och att vi har kunnat behålla den medicinska kvaliteten på en fortsatt hög nivå. Det ger signaler om att vi är på rätt väg Men vi behöver också se på de områden där vi kan fortsätta att utvecklas för att bli ännu bättre.

Det som framförallt utmärker USÖ är patienternas helhetsintryck av slutenvården och förtroendet för läkarna i slutenvården. Också i de medicinska kategorierna har USÖ goda resultat till exempel inom cancersjukvården och kärlkirurgi.

Fler överbeläggningar
Förra året var USÖ bäst av universitetssjukhusen på att undvika överbeläggningar men nu har även Hälso- och sjukvården i vårt län varit tvungna att stänga vårdplatser på grund av sjuksköterskebrist. Det påverkar resultatet.

– Vi vet också att vi behöver bli bättre på tillgänglighet och vi är fortfarande dåliga på att uppfylla vårdgarantin. Genom att använda de tre sjukhusens och hela länets hälso- och sjukvård på ett effektivt sätt hoppas jag att vi till nästa ser att tillgängligheten har ökat.

Få vårdrelaterade infektioner i Karlskoga
Det Karlskoga lasarett framförallt utmärker sig är några topplaceringar inom gynekologisk kirurgi. Personalen är också näst bäst i landet på att följa hygienrutiner och klädregler vilket gör att antalet patienter som drabbas av vårdrelaterade infektioner också är färre. Inom detta område är också Lindesbergs lasarett duktiga.

Nästa år hoppas Hälso- och sjukvårdsdirektören på ett ännu bättre resultat.

– Den medicinska kvaliteten sätter vi högst och vi jobbar ständigt för att våra patienter ska få bästa möjliga vård. För att ligga i framkant måste vi hela tiden vara med och driva och ta del av utvecklingen, avslutar Jan Olsson.

Hälsa | Lokalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in