Lokalt – Utsatta barn i Örebro region har ingen glädje av ”årets julklapp”

By on 22 november, 2016
Ur Majblommans kommunrapport 2016

Ur Majblommans kommunrapport 2016

Om några dagar avslöjas ”årets julklapp”, en tradition som blivit startskottet för svensk julhandel. Men i skuggan av hysterin kring juicepressar och robotdammsugare arbetar Majblommans lokalföreningar i örebrotrakten intensivt med ansökningar från barnfamiljer under stor ekonomisk press.

Majblommans volontärer finns hela länet, och tar just nu tar emot mängder av brev gällande barn som behöver en dräglig sista månad på året. Någon skulle vilja köpa lite lego och julmat till ungarna, en annan har inte råd med en varm overall och en tredje berättar om sin tioårings dröm om att åka till Gröna Lund när juleljusen tänds.

Det handlar inte om utsvävningar utan om längtan efter att få fira jul, precis som alla andra. Och Majblommans volontärer försöker hjälpa så långt möjligt. Vi räknar med en liknande insats som förra året, då Majblomman hjälpte barn i Örebro län med 61.200 kronor till julrelaterade saker och aktiviteter. Till det kommer kläder och skor, en post som 2015 låg på 145 750 kronor och till stor del gällde varma vinterkläder och stövlar.

Julen är ingen lätt tid för barn som har det tufft, och insatserna som hjälper är inte många. Nyligen föreslog regeringen att två månader per år ska vara återbetalningsfria för personer med skuldsanering. Sådant gynnar de mest utsatta barnen, liksom extra stöd från socialtjänsten inför jul och motsvarande högtider. Dessvärre konstaterar vi att de samhälleliga åtgärderna är för svaga, också i Blekinge. Majblommans färska rapport om barns villkor i svenska kommuner visar att bara 27 procent av kommunerna stöttar barnfamiljer med extra försörjningsstöd inför jul.

Dessvärre erbjuder ingen av de blekingska kommunerna i undersökningen sådant stöd.

  • Julen är tyvärr inte den trygga och roliga högtid som vi unnar alla barn, och Majblommans insatser räcker inte till. Vi menar att kommunerna skulle kunna göra mycket mer, till exempel genom att anta handlingsplaner och utöka försörjningsstödet till de mest utsatta barnfamiljerna när julen närmar sig, säger Lena Holm, Majblommans generalsekreterare.

Att veckorna fram till jul är en påfrestning för många i utsatthet är känt, men icke desto mindre ett problem som framför allt drabbar barnen, när insamlingar och julmarknader i skolan radas upp samtidigt som alla pratar om berg av julklappar och skön ledighet med familjen.

Majblomman finns som en resurs, men bättre medvetenhet och fler insatser behövs.

You must be logged in to post a comment Login