Lokalt | Vi delar sorgen och smärtan hos drabbade Parisbor

By on 16 november, 2015

Det enkla och självklara att gå på fotbollsmatch, rockkonsert eller avrunda veckan med ett restaurangbesök fick ett brutalt slut i Paris i fredags kväll. 130 döda och allt fler allvarligt skadade. Än fler chockade och rädda för lång tid framåt. Tryggheten i vardagen har rycks bort för många – inte bara i Paris.

Vi har en gemensam uppgift att bekämpa den ökade terrorismen som hotar livet för allt fler världen över. Liknande attacker ser vi i flera Afrikanska länder och i Asien.

Medkänslan med de drabbade och deras familjer tar lusten av att fortsätta debatten och striderna mellan politiska grupper. Samtidigt är denna politiska vardag där åsikter bryts i offentlig debatt det bästa motmedlet mot de som anser att vapnens och bombernas makt ska styra. Bestämt måste vi hävda möjligheterna att lösa konflikter på fredliga vägar och lika bestämt ta avstånd från terrormetoder.

Vår tysta minut här i rådhuset i samband med regionfullmäktige är en i mängden av manifestationer i hela Europa av den gemenskap som finns i hela vårt samhälle för grundläggande demokratiska värden. Vi behöver den varje dag i vårt dagliga arbete.

Vad vi har bevittnat är återigen en terrorattack där måltavlan var vanliga människor som du och jag. Människor mitt i vardagen. På väg hem eller till något evenemang.

Det är en fasansfull tragedi.

Låt oss minnas att bakom varje enskild siffra vi hör finns en människa – en människa nyss full av liv, med allt det som gör oss till människor. Drömmarna och planerna, känslorna och tankarna, det unika och det ändå så lika.

Ondskans och våldets krafter syftar till kaos och skräck. Ett demokratiskt samhälle bygger på tillit och trygghet, för den enskilde och för samhället. Vårt svar på våldet kan därför aldrig vara med våld och oförsonlighet. Att bevara besinningen är att bevara tilliten till demokratins och mångfaldens möjligheter, tilliten till de goda människornas möjligheter. Det måste vi visa var och en på alla de plan vi förfogar över.

Vi böjer våra huvuden i vördnad inför de människor, vars liv så besinningslöst offrats, under en minuts tystnad.

Nu är det vårt gemensamma ansvar, att med allvar och beslutsamhet värna de värden som hotas. Vår demokrati, vårt öppna och fria samhälle, det fredliga samarbetet mellan världens länder och folk, respekten för varje människas unika värde.

Torgny Larsson, Ordförande Regionfullmäktige i Örebro län

Lokalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login