Lönar det sig att byta elavtal på sommaren

Av på 24 juli, 2021
Arkivbild

En fråga vi på https://elbyte.se/ ofta får är kring huruvida det lönar sig att byta elavtal på sommaren och svaret är att de senaste åren faktiskt har varit fallet. Dock är det svårt att rekommendera detta då allt beror på hur elpriset rör sig. Om man tar ett längre perspektiv har det lönat sig att ligga på ett rörligt elavtal. Detta kan bero på att det har kommit allt fler elhandelsbolag på marknaden och att de idag är uppe på ca 150 elbolag vilket är en stor utveckling från tiderna när det kanske fanns tre elbolag som dominerade marknaden och elpriset kunde ligga mer ostört. 

Fast eller rörligt elavtal

Något som varit en fråga ända sedan vi startade Elbyte är huruvida man ska välja fast eller rörligt elavtal. Vi brukar alltid svara att man först och främst ska se till sin egna ekonomi. Vill man veta att man får ett totalpris som man ska betala så kan det gynna sig att ha öre/kWh elpriset bundet till ett fast elavtal. Anledningen till detta kan vara säkerhet och att du måste planera upp dina utgifter så att du inte överskrider lönen. De som väljer mellan fast eller rörligt elpris kan också vara mer av en risktagare som tror på att elpriset framöver bara kommer bli ännu billigare. Jämför elavtal på samma sätt som du kanske tar ett beslut kring en säkrare fond eller aktie gentemot en med mer risk. Jämför också huruvida du tycker det är värt att satsa på ett timavtal där du förbrukar elen när den är som billigast på dygnet.

Billigare elpris på sommaren

Orsakerna till varför elpriset är billigare på sommaren är att det produceras mer el som säljs till Nord Pool, vilket agerar som en elbörs där alla aktörer köper och säljer el. På vintern kan det bli mindre elproduktion via vattenkraft och då kan inte alltid de andra produktionsmöjligheterna väga upp. I Sverige har vi en väldigt stor andel vattenkraft, få länder förunnat och slagna av endast ett fåtal som vårt grannland Norge i procent. 

Elpris prognos 

Prognosen på om du ska välja fast eller rörligt elavtal avgörs kring vad du tror om framtidens elbransch. Kommer mer el kunna skickas över våra elnät (där stora satsningar görs, se det höjda priset på elnätsfakturan som exempel på det), kommer elproduktionen bli effektivare och kan miljövänliga alternativ som vind- och vattenkraft ersätta fossil och fossilfria (kärnkraft) alternativ. Vi har för närvarande en hög konkurrens när det gäller elpriserna i Sverige och kommer det upprätthållas. Här tycker vi säkert olika och det är därför det finns både fasta och rörliga elavtal så att du kan göra den bästa affären på elpriset som möjligt.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Källa: Elbyte

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in