Löst avfall växande problem – otrygg arbetsmiljö och ökad nedskräpning

Av på 19 maj, 2021
Exempel på hur det ser ut i ett miljörum i Örebro. Foto: Örebro kommun

Det lösa avfallet från hushållen har ökat markant efter att priset på plastpåsar vid kassorna i affärerna höjdes. Förut använde hushållen dessa påsar att slänga avfall i.

– Det är allt från förpackningar och matrester till munskydd och engångshandskar som flyger iväg vid tömning. Det blir inte någon trygg och trevlig arbetsmiljö för våra avfallshämtare och bidrar till nedskräpning vid bostäderna, berättar Helena Lindström, enhetschef på Kundservice avfall. Bifogade foton är fria för media att använda.

Efter att priset på plastpåsar i affärerna höjdes har mängden avfall som ligger löst i avfallskärlen, eller läggs i papperspåsar, ökat kraftigt. Papperspåsar håller inte tätt och avfallet ramlar ut i kärlet. Löst avfall gör att det blir skräpigt, slaskigt och otrevligt både ute på gatan och i miljörummen när kärlen ska tömmas i avfallsbilarna. Därför är det viktigt att använda avfallspåsar till det avfall som inte går sortera eller återvinna på annat sätt.

– Det är allt från förpackningar och matrester till munskydd och engångshandskar som flyger iväg vid tömning. Det blir inte någon trygg och trevlig arbetsmiljö för våra avfallshämtare och bidrar till nedskräpning vid bostäderna. Dessutom ökar det risken att råttor och andra skadedjur hittar dit. Så en sådan enkel sak som att slänga avfallet i en plastpåse gör stor skillnad, både för hushållens närområde och för våra medarbetares arbetsmiljö, säger Helena Lindström, enhetschef på Kundservice avfall.

Avfall ska slängas i påsar

Enligt renhållningsförordningen ska allt som slängs i ett avfallskärl vara förpackat. Det är fastighetsägarna som har ansvaret att se till att reglerna följs av hyresgästerna.

– Vi behöver arbeta tillsammans med fastighetsägarna för att få hushållen att lägga restavfallet i avfallspåsar igen. Vi kommer att skicka ut information om detta till fastighetsägarna och ett infoblad med tips som de kan sätta upp i miljörummen. Till exempel är det många som ännu inte har tagit till sig möjligheten att köpa restavfallspåsar i affären, säger Helena Lindström.

Faktaruta:

Fem enkla tips för att hålla rent och snyggt vid avfallskärlen

  • Förpacka avfallet väl och knyt dubbelknut på påsen.
  • Avfallspåsar finns att köpa på rulle för mindre än 1 kr per påse.
  • Släng inte munskydd, engångshandskar och annat avfall löst i restavfallskärlet. Då kan det flyga iväg när kärlen töms och avfallshämtarna riskerar att komma i kontakt med smitta.
  • Släng matrester i den bruna papperspåsen och sedan i det bruna kärlet. Då blir det biogas och kravgödsel av matavfallet.
  • Sortera ut förpackningar och släng dem i ert miljörum om det finns kärl för detta eller lämna till en återvinningsstation. Du som bor i villa kan använda färgsortering.

Lokalt
Örebronyheter

Källa: Örebro kommun

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in