Lugnare villamarknad under tredje kvartalet

Av på 3 juli, 2021
Arkivbild

Mäklarsamfundets medlemmar tror att villamarknaden går in i en lugnare fas under juli till och med september. 39 procent av fastighetsmäklarna tror på stigande småhuspriser under kvartalet och 49 procent tror att efterfrågan ökar. Det är 26 respektive 25 procentenheter färre än undersökningen inför förra kvartalet. Det visar Mäklarinsikt, Sveriges största undersökning bland fastighetsmäklare.

I den kvartalsvisa undersökningen Mäklarinsikt får Mäklarsamfundets medlemmar svara på frågor om utvecklingen på sin lokala marknad. Inför det tredje kvartalet 2021 har 820 fastighetsmäklare över hela landet svarat på frågor om bland annat prisutveckling, utbud och efterfrågan.

– Undersökningen visar att fastighetsmäklarna tror på en fortsatt stark marknad för både villor och bostadsrätter, men förväntningarna på stigande priser och ökad efterfrågan är betydligt lägre än vad de var inför årets andra kvartal. Att allt fler tror på en lugnare utveckling framåt beror främst på att vi nu i flera delar av landet börjar nå en smärtgräns för vad många kan betala med dagens låneregler, säger Björn Wellhagen, VD Mäklarsamfundet.

  • 39 procent av mäklarna tror på stigande småhuspriser under det tredje kvartalet. Motsvarande andel för bostadsrätter är 20 procent.
  • 52 procent tror på oförändrat småhusutbud. 59 procent tror på oförändrat utbud för bostadsrätter.
  • Försäljningarna går snabbt. Hela 24 procent av de svarande uppger att ett småhus säljs inom en vecka från första visning. En klar majoritet, 65 procent, menar däremot att det oftast tar mellan 2-4 veckor.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Källa: Mäklarsamfundet

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in