M Sverige avråder från internetköp av begagnade bilar

By on 8 december, 2019
Arkivbild

Den allt mer omfattande näthandeln har kommit att inkludera begagnade bilar och nu kan bilar klickas hem online direkt på skärmen. Men konsumenterna riskerar att gå miste om den trygghet som bilaffären ska innebära. Bilhandlarna lever inte upp till branschens egna villkor och marknaden blir rena vilda västern för konsumenterna. Riksförbundet M Sverige avråder därför från att köpa begagnade bilar direkt på internet där det finns en ”köp-knapp” i annonsen.

– Spekulanter kan inte ens ta del av bilens varudeklaration. Företagen struntar i att redogöra för bilens skick och så får det inte gå till, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk rådgivare på konsumentorganisationen M Sverige.

Konsumentköplagen innebär bland annat att företag måste upplysa konsumenter om en varas skick, en informationsplikt som även gäller begagnade bilar. En bil är tekniskt avancerad och dessutom kan skicket på en begagnad bil vara svårbedömt, det gör varudeklarationen till ett viktigt underlag.

Varudeklarationen är framtagen av motorbranschen i överenskommelse med Konsumentverket. Den ska finnas tillgänglig för spekulanter oavsett om bilen säljs i fysisk butik eller via internet. Man ska aldrig behöva fråga bilhandlaren om bilens varudeklaration.

– Näthandel bidrar till ökad tillgänglighet och konkurrens och är förstås jättebra, men bilbranschen verkar ha glömt de egna regelverken. Om förhållandena inte förbättras måste Konsumentverket träda in och säkerställa konsumenternas rättigheter, säger Carl-Erik Stjernvall.

Bilhandlare som erbjuder online-köp har vid frågor gällande varudeklarationen bland annat svarat att de inte används eftersom bilarna alltid är i så kallat normalskick, vilket inte ger konsumenter någon indikation alls på bilens skick och slitage. Köparen går därmed miste om information om skador på karossen, däckens mönsterdjup, om serviceboken är ifylld, när bilens kamrem bytts eller om tidigare ägare har rökt i bilen, för att ge några exempel.

Bilhandlare har möjlighet att erbjuda köp via internet på marknadsplatser som Blocket och Wayke. Förutom utelämnad information om bilens skick har flera företag som erbjuder online-köp dessutom reserverat sig mot felskrivningar i sina annonser.

– Man vet inte om man ska skratta eller gråta. För den som vill köpa grisen i säcken är det här världens chans, konstaterar Carl-Erik Stjernvall.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Källa M Sverige

You must be logged in to post a comment Login