Makeupartistens 7 bästa tips vid rosacea

Av på 15 oktober, 2018
Makeupexperten Alexandra Aronsson ger sina bästa råd för makeup vid rosacea

Rosacea är en hudsjukdom som drabbar hundratusentals svenskar.Besvären är vanligast hos kvinnor.2 Vanliga symtom är rodnad, svullnad och knottror i centrala delar av ansiktet. Rosazol är ett receptfritt läkemedel i form av kräm som hjälper mot rodnad och hudutslag. Men hur kan man sminka sig och sköta huden vid rosacea? Vi bad makeupartisten Alexandra Aronsson ge sina bästa råd.

”Vid rosacea är det viktigt att använda milda produkter som är snälla mot huden. Dutta eller massera lätt istället för att gnugga in dem. Prova först på ett neutralt område som halsen eller långt bak på käkbenet för att se om du tål dem”, berättar Alexandra Aronsson som har drygt femton års erfarenhet som makeupartist. Bland uppdragsgivarna finns Apoteket, H&M och Åhléns, samt tidningar som Damernas Värld och Plaza Kvinna. Här har hon samlat sju makeuptips för personer med rosacea.

1. Grunden är viktig
”Rengör ansiktet innan du sminkar dig. Använd en mild rengöringsmjölk eller ett micellärt vatten som inte behöver sköljas bort. Produkten bör vara fri från parfym, alkohol och irriterande ämnen. Låt ansiktet torka ordentligt före applicering av efterföljande hudvård. Då minimeras risken för sveda. Var försiktig med exfolierande produkter. Vill du ha en lite effektivare produkt, välj en med PHA-syra. Det är den snällaste av syrorna och brukar fungera bra vid rosacea och känslig hy.”

2. Korrigera rödheten
”Välj en primer med grön ton som neutraliserar det röda och en foundation med gul underton för att ytterligare korrigera rödheten. Använd med fördel oljefri makeup. Alla former av mineralmakeup brukar fungera bra för rosaceahud eftersom de innehåller få ingredienser och sällan irriterar huden. Försök att hitta produkter som ligger så nära din egen hudton som möjligt, gärna lite ljusare.”

3. Undvik klassisk rouge
”Vid rosacea är huden ofta rödaktig och därför är det bra att undvika rouge i röda nyanser. Vill du ändå ha lite fräschör på kinden? Välj ett rouge med en brunare ton – eller rentav brunbeige. Kom dock ihåg huvudregeln: Undvik röda och rosa toner. Dessa kommer bara att framhäva och förstärka rödheten i huden.”

4. Välj neutrala färger till läppar och ögon
”Naturliga, neutrala färger som grå, kall brun och äggskalsfärg är att föredra för ögon. För läppar rekommenderas nudes, brun samt lätt persikofärg. Använd dessutom eyeliner och kajalpennor som är anpassade för känsliga ögon. Pennor och eyelinerborstar får gärna vara mjuka och lättapplicerade, så att du slipper dra och trycka onödigt mycket på den känsliga huden. Vässa kajalpennan innan varje applicering. Då håller du spetsen ren, fräsch och bakteriefri.”

5. Tänk på ögonfransarna
”Ögonirritation är ett vanligt symtom vid rosacea. Välj därför en mascara för känsliga ögon. Mascaror som bygger volym och längd kan innehålla irriterande ingredienser. Undvik också vattenfast mascara som är svårare att få bort. Det finns mascaror som ger fint resultat och som går att tvätta bort enkelt med ljummet vatten. De sitter också väldigt bra. Skruva försiktigt upp borsten innan applicering. Pumpa den inte upp och ner för att försöka få upp mer produkt. Då släpper du bara in luft och mascaran torkar fortare. Jag rekommenderar också att man byter mascara var tredje månad.”

6. Rengör dina penslar och borstar
”Köp antibakteriella borstar och rengör dem ofta, helst efter varje användning eftersom det samlas en massa bakterier i dem. Tvätta dem med milt oparfymerat schampo eller oparfymerat diskmedel. Låt dem torka stående med borsten nedåt så att vattnet rinner ut åt ’rätt’ håll. Borstar och penslar är det bästa valet för applicering av makeup vid rosacea eftersom fingrar och svampar innebär att man ’drar’ i ansiktet, något som kan vara irriterande för huden.”

7. Sporta solskydd
”Solen kan trigga ett rosaceaskov så använd alltid solskydd. Minst SPF15 på daglig basis och högre om du vistats mycket i solen. Välj ett som är avsett för känslig hy, utan titanoxid och zink, och som har såväl UVA- som UVB-skydd. Det finns även fina solskydd i mineralpuderform som har en ton som dämpar rödheten. De är lätta att ha med sig och applicera vid behov och de kladdar inte lika lätt som krämer.”

Fakta om rosacea
Upp till en av tio svenskar har hudsjukdomen rosacea.1 Rodnad, svullnad, knottror, varfyllda blåsor och ögonirritation är vanliga symtom. Stickningar och klåda förekommer också. Vid rosacea drabbas centrala delar av ansiktet – näsa, kinder, panna och haka. Ofta börjar besvären genom att man får en diffus rodnad och ytliga blodkärl i det drabbade området och med tiden kan det bildas knottror och varblåsor. Rosacea är en inflammatorisk hudsjukdom som vanligtvis uppträder i skov. Det innebär månader av försämringsperioder följt av mer eller mindre besvärsfria perioder. Stress, starkt kryddad mat, alkohol, solljus, värme och irriterande hudprodukter är vanliga triggerfaktorer. Sjukdomen drabbar män och kvinnor i alla åldrar men är vanligare hos kvinnor.2 Det är ovanligt att få besvär före 20-årsåldern.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

Rosazol receptfri kräm mot rodnad och hudutslag
Rosazol (metronidazol 1% kräm) är ett receptfritt läkemedel som används mot rodnad och hudutslag vid rosacea. Metronidazol har utvecklats av bl.a. svenska hudläkare och har använts för behandling av rosacea sedan mitten av 80-talet. Personer som misstänker att de har rosacea ska få en diagnos av läkare innan behandling påbörjas. Rosazol är helt fri från konserveringsmedel för att minska risken för hudirritationer. Rosazol säljs på apotek. Läs mer på www.rosazol.se
Rosazol 1% kräm 25 g (metronidazol 1%) är ett receptfritt läkemedel för behandling av rodnad och hudutslag vid rosacea. En läkare ska ha fastställt diagnosen rosacea före användning. Krämen påstryks 2 gånger dagligen i ett tunt lager på de hudpartier i ansiktet som ska behandlas. Normal behandlingstid är 3-4 månader. Kontakta din läkare om du upplever kraftig hudirritation eller att behandlingen inte hjälper. Undvik UV-exponering (solning, solarium och UV-lampa) och kontakt med ögon och slemhinnor under behandlingstiden. Rådgör med läkare före användning under graviditet. Bör ej användas till barn. Läs bipacksedeln noga före användning. För mer information se www.fass.se.
1. Berg, M., Liden, S. An epidemiological study of rosacea. Acta Derm Venereol., 1989;69:419–23. 
2. https://www.netdoktor.se/hud-har/rosacea/artiklar/rosacea-en-underdiagnostiserad-hudsjukdom/

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in