Mäklaraffärer ger fler ett tryggt hem

Av på 27 januari, 2019

Tak över huvudet och en trygg bostadssituation är inte en självklarhet för alla i Sverige och runt om i världen. Därför engagerar sig Fastighetsbyrån, Sveriges största mäklarföretag, för att fler ska få ett tryggt hem. Under 2018 innebar det bland annat 4,47 miljoner till Sveriges Stadsmissioner, BRIS och SOS Barnbyar.

För varje bostad Fastighetsbyrån får möjlighet att förmedla går 100 kronor till organisationer som verkar för att fler ska få ett tryggt hem. Företagets kunder involveras för att välja till vilken organisation pengarna från just deras affär ska gå. Under 2018 innebar det totalt 4,47 miljoner kronor. Utöver detta har även enskilda kontor gjort extra aktiviteter för att bidra på olika sätt, bland annat med över 400 000 kr i samband med arton julkonserter.

– Vi förmedlar massor med bostäder varje dag och ofta är det förknippat med glädje och hopp. Men långt ifrån alla i världen har förmånen att ha en bostad och alla som har tak över huvudet känner sig inte trygga i det egna hemmet. Det vill vi vara med och förändra genom att samarbeta med organisationer som gör verklig skillnad för utsatta barn och vuxna, säger Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån.

Ökat stöd till barn och unga i Sverige
Fastighetsbyråns bidrag till BRIS, 1,51 miljoner kronor, finansierar 2,5 heltidsanställda kuratorer som varje år tillsammans stöttar fler än 3000 barn och unga. Bris stödverksamhet har öppet varje dag året om och kuratorerna pratar med barn och unga via chatt, mejl och telefon.

– Under 2018 har vi kunnat stötta fler barn och unga än någonsin tidigare, bland de som känner en otrygghet i hemmet. Jag vill rikta ett stort tack till Fastighetsbyrån för det ni betytt för barn i Sverige under årets som gått. Nu har vi ett nytt år framför oss och jag ser fram emot fortsatt samarbete, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare på BRIS.

Stöd och värme till hemlösa
1,4 miljoner kronor gick till Sveriges Stadsmissioner och delas lika mellan de nio stadsmissionerna runt om i landet och går direkt till deras arbete med människor i hemlöshet. Framförallt har medlen bidragit till den öppna dagverksamheten för människor i hemlöshet och utsatthet. På Stadsmissionen i Kalmar har Fastighetsbyråns bidrag även gjort det möjligt att ha en värmestuga öppen under vinterns kallaste nätter.

Det är så roligt att se vad som händer när företag väljer att engagera sig. Det går verkligen att göra en stor skillnad. Vi är oerhört tacksamma att kunna ha vår värmestuga i år också, mycket tack vare Fastighetsbyrån. Tanken att någon skulle frysa ihjäl för att de inte har ett hem att sova i är outhärdlig, säger Susanne Lundström, direktor på Kalmar Stadsmission.

Trygga hem till barn i Togo
Fastighetsbyrån bidrag till SOS Barnbyar, 1,56 miljoner kronor, riktas direkt till deras verksamhet i Atakpamé i Togo. Regionen präglas av extrem fattigdom och 5 procent av barnen i regionen är föräldralösa och cirka 40 procent beräknas ha hög risk att förlora sina föräldrar. Pengarna går bland annat till uppbyggnad och drift av sex hus en integrerad barnby. Där får idag 13 barn (36 när verksamheten är i full drift) möjlighet till ett nytt liv med ett tryggt hem, barnbymammor samt utbildning, mat, kläder och sjukvård.

I slutet av november 2018 fick nio medarbetare från Fastighetsbyrån möjlighet att besöka Atakpamé och med egna ögon se vad företagets bidrag gör för nytta i praktiken. En av de som var med på resan är Josefine Karlsson, säljstöd och blivande mäklare på Fastighetsbyrån i Nyköping.

– Den extrema fattigdom som fanns där nere, blandat med hur människorna tar hand om varandra på ett helt annat sätt än vad vi gör i Sverige, det berör. Det har varit en ära att få följa med på denna resa och faktiskt få se vart pengarna har tagit vägen, hur barnbyar och skolor har byggts och rustats upp. Hur man arbetar med familjestärkande program, för att familjer ska slippa behöva splittras, säger Josefine.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in