Mäklarringen bygger hus i flyktinglägret Kyangwali Uganda

By on 12 augusti, 2019

Att Mäklarringen länge har stöttat Läkarmissionens arbete är ingen nyhet. Vårt samarbete inleddes redan 2013 och vi tänker fortsätta ge fler barn chansen och möjligheten till ett bra liv och en bättre framtid. Nytt för oss är att vi stöttar flyktinglägret Kyangwali i västra Uganda genom att bygga hus. Ytterligare ett steg i vårt långsiktiga arbete att hjälpa barn på flykt.

Mäklarringens samarbete med Läkarmissionen skapar förutsättningar för att utsatta barn ska komma bort från gatan och erbjudas nya chanser i livet. Vi jobbar dagligen med hem och bostäder och ser det som en självklarhet att hjälpa andra – som inte har några val – att få tak över huvudet och en vardag utan våld och misär. 700 gatubarn har fått ett nytt hem genom Mäklarringens CSR-arbete tillsammans med Läkarmissionen och Retrak Uganda. Många barn återförenas också med sina biologiska familjer.

Flykten från Kongo till Kyangwai
Livet som gatubarn är både utsatt och farligt. Bara i Ugandas huvudstad Kampala beräknas det finnas drygt 10 000 gatubarn som sover utomhus, äter sopor och utsätts för risker i form av sjukdomar och våldshandlingar. Samtidigt råder stor nöd i Kyangwali, med tusentals nya flyktingar från Kongo som har kommit de senaste månaderna. Många har flytt från kriget och i flyktinglägret finns flera tusen barn som har förlorat sina föräldrar på ett eller annat sätt. Bristen på vatten är ett stort problem och de befintliga skolorna är fyllda till brädden. En skola kan ha 6 000 elever.

Under Mors Dag genomfördes en direktsänd Mammagala på Berns i Stockholm som visades på teve. Galan firade två år i år och görs till förmån för Läkarmissionens arbete. Pengarna som samlas in under galakvällen går till organisationens insatser för att ge människor en bättre tillvaro i många olika länder, däribland Uganda. Vi fick bland annat följa med programledaren Agneta Sjödin till Kyangwali, där hon blev smärtsamt medveten om situationen i flyktinglägret.

Agneta Sjödins gripande besök i Kyangwai
Vi får vara med under ett möte mellan Agneta Sjödin och Pascalina, som förlorat sin man och båda söner i kriget i Kongo och nu bor i lägret. Hon lyckades fly tillsammans med sina fem barnbarn och alla delar idag en gemensam yta som utgör deras bostad. En bostad som knappt kan kallas hydda, byggd av stenar, tygbitar och träpålar. Hon har brist på mat, tvål och vatten och nästan inga egna ägodelar.

– Plötsligt försvinner allt och bara är borta. Det är en fullständigt hopplös situation, hon är helt själv, en enda vuxen med alla barnen. Hon har inte ens ett hus att bo i, säger Agneta i teveinslaget om mötet med Pascalina.

Enligt rapporter från Amnesty drabbades Kongo under 2017 av den värsta kolerakrisen på 15 år, med över 55 000 insjuknade och fler än ett tusen dödsfall. Detta samtidigt som mängder av människor dödades, skadades eller utsattes för sexuella övergrepp i landet. Denna pågående konflikt har tvingat nästan två miljoner människor på flykt från våldet i Demokratiska republiken Kongo. Siffrorna över den humanitära krisen i landet är nästan ofattbara – och allra hårdast drabbas landets kvinnor och barn. Kvinnor som fått sina hem plundrade och nedbrända och lämnats med tomma händer, och barn som inte får möjlighet att gå i skolan och löper risk att bli värvade som soldater.

Cirka 95 000 flyktingar har kommit från Demokratiska republiken Kongo till västra Uganda och slagit sig ner i flyktinglägret Kyangwali. Flyktingarna vågar inte återvända till sina hem i Kongo utan har valt att återuppbygga sina hem i Kyangwali.

Mäklarringen bygger hus i flyktinglägret
Det är här Mäklarringen kommer in i bilden. Vi hjälper till att ge dessa utsatta barn och vuxna tak över huvudet och en dräglig bostad. Det byggs två typer av hus i lägret, ett så kallat single room för fyra personer och ett double room för åtta personer. Ett enrumshus kostar cirka 10 000 kronor att bygga och ett tvårumshus kostar 18 000 kronor. Man använder sig av handgjort och lokalt producerat tegel, murbruk som även det är lokalproducerat, takplåt, spik och ventilationstegel. När allt material finns på plats tar det en vecka att färdigställa ett hus.

Känslan att se ett hopplöst gatubarn få tillbaka hoppet om en framtid, drömma om ett lyckligt liv och arbeta för att nå sina drömmar är obeskrivlig. 700 barn har vi tillsammans räddat från gatan, omkring 1000 föräldrar har återförenats med sina barn, cirka 1500 barn har fått tillbaka ett syskon och 700 drömmar har fått liv igen. Nu siktar vi på att långsiktigt höja dessa siffror ytterligare genom vårt engagemang i Uganda och Kyangwali.

Världen
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login