Män mer utsatta än kvinnor

By on 28 juli, 2022
Arkivbild

Var tionde som dejtat online har utsatts för bedrägeriförsök – män mer utsatta än kvinnor. Nätdejting har ökat stort bland svenskar de senaste åren, och så även bedrägeriförsöken i dejtingappar och på dejtingsidor.

Bland svenskar som dejtar eller har dejtat online har en av tio blivit utsatta för bedrägeriförsök och männen är mer utsatta än kvinnorna. Det visar en färsk undersökning om ID-kapningar och bedrägerier från mySafety Försäkringar. 

Nätdejting är idag ett av de vanligaste sätten för singlar att möta en potentiell partner på. Bland svenskar uppger 27 procent att de använder eller någon gång har använt sig av dejtingappar och/eller dejtingsidor. Absolut vanligast är det i åldersgruppen 18 – 29 år, där drygt hälften uppger att de dejtar online. Bland 30 – 49-åringar dejtar en tredjedel online. Det framgår av en ny Novus- undersökning om ID-kapningar och bedrägerier genomförd på uppdrag av mySafety Försäkringar.

I takt med att nätdejtandet ökat har dock bedrägeriförsöken ökat. Bland de som svarat att de använder eller har använt dejtingappar eller dejtingsidor uppger en av tio att de har blivit utsatta för bedrägeriförsök när de dejtat online, vilket motsvarar ungefär 228 500 svenskar.

– Vi ser hur just dejtingappar är en av de kontaktvägar som ökat markant i popularitet när det kommer till vart bedragare tar kontakt med sina offer. Bluffmail och bluff-sms står fortfarande för stora volymer försök, men det vi ser är att bedragare ständigt hittar nya sätt för att fullborda sina bedrägeriförsök, säger Daniel Elfvendahl, VD på mySafety Försäkringar.

Män mindre oroliga för att bli lurade – men utsätts för bedrägerier i högre utsträckning Majoriteten av svenskarna, 53 procent av respondenterna, är inte oroliga för att personen de först får kontakt med via dejtingappar/dejtingsidor eller sociala medier utger sig för att vara någon annan. Den som däremot känner sig orolig är inte ensam – var femte svarande uppger att de är ganska eller mycket oroliga för att människor de får kontakt med utger sig för att vara någon annan i syfte att lura dem.

Undersökningen visar att dubbelt så många män som kvinnor har utsatts för bedrägeriförsök. Trots detta är bara elva procent av männen oroliga för att personen på andra sidan skärmen är någon annan än denne utger sig för, till skillnad mot kvinnor där så många som tre av tio oroar sig för att personen de har kontakt med utger sig för att vara någon annan.

– Dagens bedragare hittar hela tiden nya och kreativa sätt att stjäla identiteter och utnyttja sina offer. För att skydda sig själv ska man aldrig låna ut pengar eller dela med sig av personliga uppgifter till någon man bara känner genom en skärm, fortsätter Daniel Elfvendahl.

Undersökningen visar också att bedragarna siktar in sig på personer med en årsinkomst på 300 – 499 000 kronor (25 – 41 500kr/mån). Lägst risk för att bli utsatta löper höginkomsttagare med en årsinkomst över 800 000 kronor.

mySafetys bästa tips på hur du skyddar dig vid onlinedejting

1.  Inled aldrig en seriös relation med en okänd person online om personen inte vill träffas. Begär att få ses, och träffas på en offentlig och trygg plats första gången.

2.  Låna aldrig ut pengar till en person du nyligen träffat och/eller endast haft kontakt med online.

3.  Dela aldrig med dig av personliga uppgifter eller inloggningsuppgifter.

Sverige
Örebronyheter

Källa mySafety Försäkringar
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes av Novus på uppdrag av mySafety Försäkringar under perioden 28 mars till 4 april 2022 och hade 1546 deltagare i åldern 18 – 79 år. Undersökningen genomfördes via webb-intervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel, vilket garanterar representativa resultat. Detta innebär att resultaten är generaliserbara till den aktuella målpopulationen.

You must be logged in to post a comment Login