Många föräldrar är oroliga över barns synhälsa

Av på 5 september, 2019
Foto: Patricia Prudente on Unsplash

70 procent av alla svenska föräldrar anser att deras barn spenderar för mycket tid framför en skärm*. Samtidigt känner 43 procent av föräldrarna en oro över att barnens ögon ska påverkas negativt av allt skärmtittande. Detta visar Stora Synundersökningen 2019**, gjord av Synoptik i samarbete med Novus.

Samtidigt bekräftar optiker från Synoptik att för mycket skärmtittande är negativt för ögonhälsan, men det finns många bra tips till föräldrar med skärmintensiva barn.

– Föräldrarnas oro är befogad. Att fokusera blicken på nära håll överanstränger ögat. Barn spenderar mycket tid över böcker och olika skärmar under tiden i skolan och vid läxläsning. När barnen dessutom ägnar mycket fritid framför en skärm ökar risken drastiskt att få problem med synen. Vanligast är att mycket skärmtittande leder till närsynthet. Andra problem kan vara dubbelseende när ögat inte orkar anpassa sig till avståndet eller följdsjukdomar av närsynthet, så som näthinneavlossning och glaukom, säger Awet Tesfamariam, optiker och chef för kliniska frågor på Synoptik.

 • Begränsa tiden framför skärm – ju yngre barnet är desto mindre tid bör de spendera framför en skärm.
 • Stora skärmar är bättre än små – försök att undvika mobilskärmen så långt möjligt, välj hellre TV:n som ger ett längre avstånd till ögat.
 • Sitter barnet framför en mobil eller surfplatta, se till att barnet inte har näsan rakt ner i skärmen. Vi rekommenderar ett avstånd på cirka 40 cm.
 • Framför datorn kan avståndet gärna få vara 60-80 cm och ett tips är att dra ner skärmljuset eftersom starkt ljus kan göra att ögonen blir trötta och irriterade.
 • Var ute mycket – dagsljus ger en positiv effekt på ögat och motverkar närsynthet. Utelek bidrar också till att ögat får slappna av och fokusera på längre avstånd.
 • Undvik alla skärmar minst en timma före läggdags – det gör att barnens ögon hinner slappna av och det blir enklare att somna.
 • Klagar barnen på huvudvärk, torra eller irriterade ögon, kan det vara på grund av ljuset från skärmarna, så kallat blåljus. Ta en paus från skärmen och låt ögonen vila genom att göra något annat en stund.
 • Linser specialanpassade för barn kan vara ett bra sätt att bromsa närsynthet. De förebygger så att närsyntheten inte ökar genom att tillväxten av barnets ögon bromsas upp istället för att öka vilket den kan göra om barnet använder vanliga glasögon.
 • Falsk närsynthet/ögonkramp kan uppkomma. Det betyder att ögat ständigt arbetar så som det gör vid nära fixering, oavsett var ögat tittar. Detta gör att barnet ser dåligt på långt håll.
 • Detta kan avhjälpas med glasögon.
 • Kontrollera barnens syn regelbundet hos optikern. Minst en gång per år, gärna oftare.

Se bilaga för mer statistik och information om undersökningen.

* Skärm: Mobiltelefon, läsplatta, datorskärm eller TV.
** Stora Synundersökningen 2019 från Synoptik är en kvantitativ webbundersökning gjord i samarbete med Novus. Den innehåller attitydfrågor och fakta kring användandet av glasögon, linser och solglasögon för både barn och vuxna. Resultatet som presenteras här är en del av den totala undersökningen. Målgruppen för undersökningen är den svenska allmänheten, 18-79 år med nedbrytning på föräldrar till barn på 15 år eller yngre. Totalt har 2307 intervjuer genomförts under perioden 21–28 mars 2019. Deltagarfrekvensen är 61 %. Undersökningen är genomförd via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade och representativa Sverigepanel.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in