Många frågor om laddinfrastruktur här finns svaren

By on 23 juni, 2024
Den som ska installera eller främja laddinfrastruktur behöver känna till en hel del, många av frågorna får svar i BioDriv Östs nya FAQ.

Arkivbild

Eldrivna fordon blir allt vanligare och laddinfrastrukturen behöver byggas ut i snabb takt, men hur och var? Många vänder sig till BioDriv Öst för att få svar, nu finns en FAQ med specifika frågor som återkommer ofta.

– Många olika aktörer är involverade i att bygga laddinfrastruktur och det finns en mängd aspekter att tänka på. Samtidigt utvecklas marknaden för laddinfrastruktur ständigt och alla involverade behöver ta hänsyn till lagstiftningen, som också förändras, säger Ulf Troeng, sakkunnig i styrmedel och upphandling på BioDriv Öst.

Därför har BioDriv Öst tagit fram en ny FAQ (frequently asked questions), där de som vill bygga eller främja laddinfrastruktur får bra vägledning. De mest centrala aktörerna är kommuner, fastighetsägare, elnätsägare och laddoperatörer.

Just nu handlar de tre vanligaste frågorna om:

  • Vad kraven på laddinfrastruktur i plan- och bygglagen innebär.
  • Om kommuner ska bygga laddinfrastruktur själva och hur de kan främja laddinfrastruktur om de inte bygger själva.
  • Hur betalningen för laddningen ska lösas.

– För kommunerna handlar mycket om vad deras roll är i det här. Tillgänglig effekt för att kunna bygga snabbladdare är också hett, säger Lovisa Gustafsson, sakkunnig i elektrifiering och infrastruktur på BioDriv Öst.

Alla som jobbar med laddinfrastruktur kan gå in på FAQ:n när de stöter på kluriga frågor.

– Om du inte hittar svaren där, ja då får du gärna höra av dig till oss så kanske vi lägger till just din fråga, säger Ulf Troeng.

FAQ:n har tagits fram inom Fossilfritt 2030, ett projekt som kraftsamlar sex regioner, sex länsstyrelser och mer än fyrtio kommuner i transportsektorns omställning till fossilfrihet.

FAQ – vanliga frågor om laddinfrastruktur finns på https://biodrivost.se/fossilfria-drivmedel/el/faq-laddinfrastruktur/

Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa: BioDriv Öst

You must be logged in to post a comment Login