Många går lyckligt ovetandes om att de måste byta belysning till LED

By on 1 maj, 2017

Hur mycket gatubelysning kan en kommun mäkta med på ett par år? 

Det är som sagt mycket belysning som inte bytts ut. Inte bara är lysrören en produkt som sticker ut ur mängden men även gatubelysningen som man kan se byts lite varstans numera. Men det är inte mer än så. Just gatubelysningen är en initial kostnad som är tung för vilken kommun som helst att bära. Att det sedan blir en vinstaffär är i nästa skede. LED är ingen billig produkt jämfört med den traditionella belysningen med ett glödstift eller en tråd, det är mycket mer än så och därför är produktens kostnad högre både vad gäller material och arbetskostnader. Sen är livslängden så mycket längre att det sparas in med råge. 

Varför har inte någon på ett relevant sätt upplyst allmänheten. Våra medborgare.
Det är mycket som lämnas till fantasin bara om man tar en tur på stan. Det räcker ofta att titta upp i taket för att upptäcka att det sitter en halogenlampa eller en lågenergilampa där och drar energi i lagens utkanter dessutom. Så är det trots allt och

Energimyndigheten har som vi nämnt förut öppnat upp ett visselblåsarsystem så man kan ange butiker och företag som inte energieffektiviserat. Det är anmärkningsvärt ur flera aspekter som vi inte ska gå in på i detta inlägg. Vi hamnade delvis of-track här men saken vi ska komma är den mediarapportering eller snarare den negativa / uteblivna mediarapportering som krävs för att tillkännage en ny lag eller föreskrift.

Vissa lagar som träder i kraft blir väldigt uppmärksammade och hörsammade. Ekodesignlagen som trädde i kraft år 2005/2006 kan man knappast säga det samma om. Mer LED-info här. Ändå är det gällande svensk rätt. Efter ekodesigndirektivets ”övergång”. Och inom drygt två år ska lagen i sin helhet vara verkställd. Vad som krävs är ett kungörande på något sätt, försök har väl gjorts med halvdana sådana som inte hörsammats över huvud taget.

Det krävs att media berättar för allmänheten men också för näringslivet där detta är lika okänt att det är dags att byta sin belysning. Inte av bekvämlighetsskäl eller annat utan av kritiska lagkrav och energibestämmelser. Faktum är att den kinesiska tillverkningsmarknaden inte ser fram emot  den annalkande – som de ser det – stormen från ett tämligen sömnigt Europa. Och denna information från Kina kommer från direkt från hästans mun eller ska man säga hästarnas.  

Ett tillkännagivande skulle av naturliga skäl gynna alla, om ma började byta den värsta belysningen kommer skillnaden snabbt. Varje lampa minskar väsentligt den energi som krävs för att belysa lampan om det drivs med LED. Så även om du är konsument, näringsidkare eller tillhör inköpare från det offentliga är det dags att se sig om efter miljövänlig belysning i olika former innan någon tillsynsmyndighet hinner före. Det är stor risk att det räcker med att titta upp i taket så vet du vad du ska göra… Du hittar mer LED-belysning här men kan också finna en uppsjö på nätet med både information och annat. 

Det är i det närmsta en skyldighet för media att föra fram budskapet och lagstiftningen
Många organisationer och företag arbetar idag med att både medvetengöra och effektivisera omgivningen. Men det räcker inte. Det är närmast en skyldighet från ”makthavare” om de är från media eller riktiga representanter att lyfta frågan så den får effekt i medlemsstaten, Sverige. Vi har mycket kvar att göra när det gäller belysning. En sak är att ta hand om allt föråldrad och miljöfarlig belysning som inte blir småskalig. Tänk på att en tesked kvicksilver kan förgifta en mellansvensk sjö, det tål att tänkas på. 

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login