Mannen tar plats i köket när fulmaten blir fin

Av på 16 september, 2019

Historiskt sett har kvinnan ansvarat för matlagningen i vardagen och männen har mest ägnat sig åt att grilla. Under de senaste åren har en förändring skett. Männen tar plats i köket även i vardagen. Detta visar forskning från Lunds universitet.

En starkt bidragande faktor är tv:n. Redan under 90-talet började allt fler matlagningsprogram att sändas i tv, med fokus på vardagsmat som är både god och relativt snabblagad under avslappnade former.

Vardagsmat blir statusmarkör
När matlagningen, i form av till exempel korvstoppning och bak av surdegsbröd, blev en statusmarkör bidrog detta ytterligare till att mannen tog ett större ansvar för matlagningen i vardagen, förklarar Markus Klasson, doktorand inom konsumentkultur vid Lunds Universitet i en artikel på Forskning.se.

Inslag av materialsport finns dock. I artikeln ”Masculinising domesticity: An investigation of men’s domestic foodwork” skriver Klasson och konsumtionsforskaren Sofia Ulver att män ofta ser till att ha de bästa (eller dyraste) verktygen hemma, såsom exklusiva knivar och grytor.

Matlagning del av identitet
– Mat är en av byggstenarna som skapar vår identitet. Mat har blivit en statusbärare och det är därför som män kan ägna sig åt det, förklarar Klasson.

Om trenden håller i sig kommer matlagningen i Sverige om cirka tre år vara helt jämställd, menar Håkan Larsson, docent i etnologi vid Lunds universitet.

Fler män går på kurs
Även vid kursverksamheten Folkuniversitet Syd märks trenden av.

– Vi märker att allt fler män intresserar sig för våra matlagningskurser. Det kan mycket väl bero på att det numera finns gott om manliga tv-kockar som inspirerar och är goda förebilder, förklarar Sanna Krizmanic, administratör vid Folkuniversitet i Växjö.

Matlagning stärker relationen
Münever Samli leder en kurs om turkisk matlagning vid Folkuniversitet i Växjö. I år har bara män anmält sig till hennes kurs och även hon tror att tv och media i stort kan vara en förklaring.

– Under många år har stort fokus legat på det asiatiska köket. Jag tror att många trendkänsliga män är nyfikna och vill utveckla sitt kunnande utöver detta. Dessutom tror jag att intresset för mat kopplat till hälsa har ökat, och här har det turkiska köket mycket att tillföra. I min kurs använder vi väldigt mycket grönsaker och även bönor. Det är helt enkelt mycket nyttig mat, förklarar Münever.

Hon ser mat och matlagning i hemmet som en källa till både glädje och harmoni.

– Att laga sin egen mat är inte bara godare än skräpmat, det är bra för relationen. Om man till exempel är irriterad på sin partner är det jättebra att gå till köket och ställa sig och hacka grönsaker. Då får man tid över att fundera på varför man egentligen är arg och vad man egentligen vill ha sagt. 

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in