Marcus Ericsson vann Indy 500

By on 29 maj, 2022
Arkivbild

Då var det dags för årets höjdpunkt i Indycar kalendern nämligen Indy 500 på Indianapolis Motor Speedway och i år var det den 106 gången racet kördes.

Racet som körs över 200 varv en sträcka på 80 mil vilket klaras av på någonstans mellan två och tre timmar, under racet ligger snittfarten på cirka 370 kilometer i timmen.

I år var ett historiskt år då Sverige var det ända landet med två förare i de tio första startleden då Felix Rosenqvist startade på åttonde palts och Marcus Ericsson på en femteplats.

Marcus säsong har hittills varit blandad men inför dagens race så låg han på en åttondeplats i tabellen, inför dagen hade Marcus den näst bästa tiden på träningen och kände själv att han hade goda chanser till en topp placering.

Marcus gjorde en bra start och tog in en placering, han körde kontrollerat och låg efter första depåstoppet på en fjärdeplats. På det 39 varvet kraschade Linus VeeKay framför Marcus som klarade sig och låg efter olyckan på en tredjeplats. Efter omstarten föll Marcus åter ned på sin fjärdeplats där han höll sig stabilt till det 69 varvet då ytterligare en krasch som gav ytterligare en gulflagg, efter omstarten kunde sedan Marcus ta sig upp till en tredjeplats men föll strax tillbaks till fjärdeplatsen. På det 107 varvet var det dags för kvällens tredje krasch med efterföljande gulflagg men efter lite stök ut ur depån omstartade han på en åttondeplats. I samband med omstarten kunde Felix Rosenqvist ta sig upp på en fjärdeplats. Efter fjärde depå stoppet låg Markus på en sjunde plats och Felix på en tredje. Med 49 varv kvar var det åter dags för för gulflagg då McLaughlin satte bilen i muren. I det avslutande depåstoppet körde ledaren Scott Dixon för fort och blev bestraffad med en drive through vilket satte de två svenskarna i topp. Med 12 varv kvar att låg Marcus på en förstaplats och det såg riktigt bra ut. Med sex varv kvar blev det en rödflagg då Jimmy Johnson körd in i muren. Nu blev det lite onödigt spännande när racet startade om. Det blev tre svettiga slutvarv men Marcus Ericsson stod som segrare när målflaggen kom fram på det 106 Indy 500 racet.

Det har inte varit en svensk vinnare av Indy 500 sedan 1999 och Marcus är den andra någonsin, han gör det dessutom utan att ha varit utanför topp tio under hela racet. Nu går han dessutom upp i ledningen totalt i Indycar serien eftersom det här racet gav dubbla poäng. Och inte nog med det Felix Rosenqvist tog fjärdeplatsen vilket också var en bra prestation.

En fantastisk dag för svensk motorsport och för Örebro läns motorsport.

Karl-Johan Sandberg, Sport | Örebro
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login