Massor med extra resurser ska återvinna julen

Av på 25 december, 2014

Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI) sätter in extra resurser under och efter julhelgen för att tömma återvinningsstationerna. När svenska folket återvinner kartonger, julklappspapper och livsmedelsförpackningar blir det snabbt fullt i behållarna. Därför sätts det ut fler behållare och en mängd extra turer körs speciellt på juldagen och annandag jul.

Det mesta hushållen njuter av under julen kommer i förpackningar som sedan återvinns. Svenska folket är bra på att återvinna och därför är dagarna efter julafton den mest intensiva perioden vid återvinningsstationerna. Baserat på förra årets erfarenheter har FTI lagt en plan för hur man ska möta sin mest intensiva period. Det gäller att ta tillvara alla förpackningar och tidningar som svenska hushåll vill lämna till återvinning. I grova drag innebär planeringen att vi kommer se till att alla behållare är så tomma det går att få dem till dagen före julafton.

Julen innebär högtryck på återvinningsstationerna. Vi har förberett oss för att ta emot julklappspapper och andra förpackningar efter julfirandet. Vi sätter in tillgängliga resurser och kör extra turer för att tömma behållarna, säger Annica Dahlberg, informationschef vid Förpacknings- och Tidningsinsamlingen.

FTI ställer ut ett hundratal extra behållare, främst i Göteborg och Stockholm och över hela landet har man säkerställt att ha extra tömningar inplanerat för pappers- och plastförpackningar. Totalt räknar man med mellan 20-30 procent fler tömningar än en normal vintervecka. I områden där det är problem med nedskräpning av annat material har FTI beställt in extra städbilar och/eller dubbelbemanning för att hinna få undan det som inte kan återvinnas.

Trots att vi sätter in extra resurser kommer det bli fullt i vissa behållare och då är vi tacksamma för all hjälp vi kan få. Tänk på att lägga snören i hushållsopan. De förstör återvinningen. Tryck ihop papper och kartonger innan du lägger det i behållaren så att det tar mindre plats. Ett tips är att använda inkasthålen på behållarens alla sidor. Är det ändå fullt ber vi de som ska källsortera att komma tillbaka några dagar senare när vi har hunnit tömma stationerna, säger Annica Dahlberg, och på vår hemsida kan man få information om vad man ska lägga vart.

FTI utökar bemanningen i kundservice (tfn 0200-88 03 11) dit hushållen kan anmäla fulla behållare. Från 20:00 på vardagar och 16:00 på lördagar och söndagar, när kundservice inte är bemannad, kan de anmälas på webbsidan www.ftiab.se/jul. På hemsidan kan man också se hur man ska sortera www.ftiab.se/sortering

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in