Matavfallspåsar i fruktdisken ska minska plastanvändningen

Av på 8 maj, 2020

Nu kan kunderna välja matavfallspåsar vid fruktdisken istället för plastpåsar. Ica Maxi i Karlskoga och Karlskoga Energi & Miljö har inlett ett samarbete för att minska på avfallet.

När kunden har plockat frukt och grönt i matavfallspåsen tas påsen hem och används sedan på nytt när kunden slänger sitt matavfall i den. En enkel lösning som ska minska förbrukningen av plast.

– Vi har följt utvecklingen av det här konceptet som har funnits en tid runt om i landet. Det har varit framgångsrikt på många håll och nu är vi redo att få igång det i Karlskoga. ICA Maxi är först ut under en testperiod, berättar Peter Jarl, marknadschef på Karlskoga Energi & Miljö.

Test under tre månader
Under ett kvartal kommer Karlskoga Energi & Miljö att förse ICA Maxi med matavfallspåsarna och om satsningen slår väl ut kommer de sedan att fortsätta i egen regi.

– Det här ligger helt i linje med vår miljöprofil och det är nödvändigt att minska på plastanvändningen. Till en början kommer plastpåsen finnas kvar som alternativ och vi erbjuder även en nätpåse som kan användas flera gånger. Med tanke på plastskatten blir det extra viktigt att få till en beteendeförändring både ur ett hållbart och ekonomiskt perspektiv, säger ICA-handlaren Mikael Norling.

Självscanningslappar tas bort
För att matavfallspåsen ska fungera i hela kedjan behöver självscanningslappen tas bort innan den bruna påsen slängs bland matavfallet.

– Plastlappen kan enkelt dras bort när kunden har passerat kassan och kommit hem, så riskerar den inte att ställa till det i biogasframställningen, avslutar Peter Jarl.

Länet | Karlskoga
Örebronyheter

Källa: Karlskoga Energi & Miljö

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in