Matpriserna släpar efter

By on 27 augusti, 2022
Arkivbild

Matpriserna släpar efter – men höjningarna kommer. Du behöver inte vara ekonom för att veta att priserna på livsmedel stiger kraftigt – alla som besöker en vanlig livsmedelsbutik kommer känner av det i plånboken.

Men vilka matvaror stiger i pris och hur påverkas kunder med olika budgetar?

Konsumenters personliga inflation kommer att bero på vad de köper, när de köper, var de handlar och en rad andra faktorer. Människor med förmågan att shoppa runt, köpa i bulk och anpassa sitt beteende kommer sannolikt att kunna kontrollera hur mycket inflationen påverkar dem mer än de som inte har den möjligheten berättar Michael Kärrberg, VD på matprisjämförelse appen Foodrunners.

Inflationen kommer inte att avta på kort sikt. Det är inte bara matpriserna som stiger kraftigt. Bensin- och dieselpriserna är rekordhöga och energikostnaderna har skjutit i höjden. 

Många prisökningar i butiker förskjuts eftersom tillverkare i allmänhet ”säkrar” kostnaderna genom att köpa varor i förväg till lägre priser. Men dessa kortsiktiga arrangemang kommer att börja rivas upp under det kommande året och ytterligare kostnader kommer oundvikligen att vältras över på hushållen.

Det finns dock sätt vi som konsumenter kan kontrollera hur mycket det påverkar våra plånblöcker. Jämför priserna på din inköpskasse i Foodrunners app – registrera dig på flera olika kedjors lojalitetsprogram, välj egna märkes varor (EMV) framför märkesvaror och undvik närbutiker för större köp.

Foodrunners prisanalys av 10 vanliga varor mellan vecka 1-30 visar inte bara på inflationsutvecklingen utan även fördelarna med att välja olika butiker vid olika tillfällen avslutar Michael Kärrberg:

  1. Barilla Tagliatelle, +19,6%
  2. Färskpotatis packad, +6,1%
  3. Skogaholmslimpa, +9,1% (13,8% prisskillnad mellan ICA Nära & Willys som är billigast)
  4. Hushållsost, +22% (24,8% prisskillnad mellan Hemköp & Stora Coop som är billigast)
  5. Arla Yoghurt, +5,2%
  6. Kellogg’s Special K, +15%
  7. Bregott, +23,3%
  8. Heinz ketchup 1kg, +7,5% (21,8% prisskillnad mellan ICA Nära & Willys som är billigast)
  9. Scan köttbullar, +18,8%
  10. Uncle Bens Bastmatiris, +16,3% (16,6% prisskillnad mellan Coop & ICA Maxi som är billigast)

Ekonomi | Sverige
Örebronyheter

Källa Foodrunners

You must be logged in to post a comment Login