Matsäck dold skolavgift.

Av på 27 maj, 2013

Många skolbarn ser fram emot terminens sista veckor, med friluftsdagar och roliga utflykter. Andra oroar sig för att be mamma om matsäck och busspengar. Så ska det inte vara. Svensk skola ska vara kostnadsfri, oavsett om dagen tillbringas i klassrummet eller djurparken. Skolor som ber föräldrar att fixa matsäck belastar dem med en dold avgift. Det är emot skollagen, men dessvärre vanligt.

Dolda avgifter handlar ofta om okunskap hos beslutsfattare och skolpersonal.

Majblommans generalsekreterare Lena Holm:

– Det kostar så klart, men jag hoppas att fler kommuner gör som Mölndal, där man nyligen bestämde sig för att inte be eleverna ta med matsäck och köpa bussbiljett. Det finns en oro för att aktiviteter ska bli inställda, men kommunen verkar ha en strategi för att det inte ska bli så. Det är jättebra. Man måste komma ihåg att slopad matsäck är i linje med skollagen. Syftet är att ge barn jämlika förutsättningar.

Majblomman kommer dagligen i kontakt med ekonomiskt utsatta barnfamiljer. För många av dem är skollunchen grunden till att vardagen går ihop. Ett par hundralappar till utflyktsmackor och bussbiljett motsvarar en enkel vårjacka. Det är dessa familjer vi har i åtanke när vi nu efterlyser en gemensam policy för avgifter i skolan i samtliga svenska kommuner.

Inom kort publicerar Majblomman 2013 års kommunundersökning, som baseras på enkätsvar från 261 svenska kommuner. En tredjedel av de svarande anger att de har en policy för matsäck. Av dem anger 55 kommuner att skolan alltid står för matsäck.

Det är en förbättring jämfört med förra året, men det innebär fortfarande att majoriteten inte har någon gemensam skolpolicy. Majblomman beklagar det, och konstaterar åter att lunchen i skolan ska vara kostnadsfri och näringsrik. Det borde självklart gälla också skolresor. 54 kommuner finansierar
barnens resor med kollektivtrafiken.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in