Mat­ti­as Ris­bergs Mi­ning Ex­ten­ded får bidrag för musikutgivning

By on 10 december, 2021

Kulturrådet har beviljat 123 aktörer bidrag till musikutgivningar för att främja ett brett utbud av musik – däribland Mat­ti­as Ris­berg Musik som får 100.000 kronor för utgivning av Mat­ti­as Ris­bergs Mi­ning Ex­ten­ded: Part III – den tredje och sista delen i en triologi om gruvhanteringens framfart i människan, Bergslagen och världen

”Det innebär att jag får möjlighet att ge ut musiken till Mining Part III som jag komponerade under första halvan av 2021 och uruppfördes i Stripa gruvmiljö i början av augusti i år. Det blir förmodligen en CD och en dubbel-LP för vinylälskarna. Dessutom hamnar musiken på digitala plattformar”, förklarar Mat­ti­as Ris­berg.

Två gånger om året delar Kulturrådet ut bidrag till professionella musikutgivningsaktörer för att främja ett brett utbud av musik. I årets andra omgång av musikutgivning beviljas 123 aktörer stöd på sammanlagt 5.922.500 kronor.

Mattias Risbergs Mining är en triologi om gruvhanteringens framfart i människan, Bergslagen och världen.

  • Den första delen i musikverket ”Mining” uruppfördes i Stripa gruvmiljö i augusti 2018. Verket beställdes av Lindesbergs kommun genom Britta och Harald Erikssons Musikfond.
  • Den andra delen i musikverket ”Mining Part 2” uruppfördes på Stripabryggeriet i september 2019.
  • Den tredje och sista delen i musikverket ”Mining Extended” uruppfördes i Stripa gruvmiljö i augusti 2020.

De första delarna av Mining – ”Live in Stripa” och ”Zauberberg” – har getts ut på skiva och har framförts live med bandet på en rad jazzscener och i Sveriges Radio. Och nu kommer även den tredje delen att kunna ges ut på skiva.

Mining Extended: Ensemblen består av några av landets allra mest framstående musiker inom jazz, impro, art-rock och nutida konstmusik: Mattias Risberg – klaviaturer och kompositioner; Jennie Abrahamsson – sång; Eva Lindal – fiol; Josefin Runsteen – fiol och marimba; Stina Hellberg Agback – harpa; Dan Berglund – bas; David Stackenäs – gitarr; Sten Sandell – röst och elektronik; Fredrik Ljungkvist – träblås; Per Texas Johansson – träblås; Jon Fält – trummor.

Kultur | Örebro län
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login