Mecenat Insights – Studenternas resor och semester

By on 4 april, 2021

Den här tiden på året, när ljuset återvänder på allvar, är det många som börjar planera sin semester och leta resor. Så ser det ut även i år men med tydliga anpassningar till de regler och restriktioner som gäller i dagsläget. Färre studenter planerar att resa iväg och av dem som ändå gör det blir formatet mindre och resorna kortare.

I förra veckan genomförde vi årets undersökning om hur studenterna planerar för sommarens resor och semester. Mer än en tredjedel av studenterna uppger att de inte kommer att resa bort alls i sommar. De räknar helt enkelt med att stanna hemma under sin sommarledighet. Av dem uppger 75 procent att det beslutet uteslutande beror på den rådande pandemin.

Drygt hälften av respondenterna svarar att de räknar med att resa bort i sommar men inte som förr om åren. Några kommer bara röra sig i närområdet på ledigheten och majoriteten av dem som ska resa bort kommer hålla sig i Sverige.

Den bild av studenternas semester som växer fram är i övrigt ganska traditionell. Allra helst vill de ut till lantliga miljöer eller till kust och skärgård. Citysemester kommer på tredje plats. Och oavsett var man vill tillbringa sin semester är hotell det mest attraktiva boendet. På andra plats kommer att bo i stuga och på tredje plats det ultimata budgetalternativet att bo hemma hos kompisar.

Lite drygt 15 procent studenterna är dock optimister och planerar för en utlandssemester. När vi ställde samma fråga i april förra året var det bara fem procent som räknade med att komma iväg på utomlands.

Vad orsaken till ökningen är svarar inte den här undersökningen på men det finns en utbredd trötthet på restriktioner, inte minst nu när allt fler länder talar om att öppna upp. Kanske räknar de helt enkelt med att restriktionerna ska lätta när vi kommer närmare sommaren.

Går vi tillbaka två år, till motsvarande undersökning 2019, så ser staplarna ut som vi kom ihåg dem från före pandemin. En bra bit över hälften räknade då med att resa utomlands så minskningen ner till 15 procent är fortfarande mycket stor.

När vi frågade om vilket transportmedel de planerar att använda så behåller bilen förstaplatsen följt av tåg, precis som i förra årets undersökning. Men även här kan man märka en viss förhoppning om att saker ska gå tillbaka till hur det var förr. Flyg har ökat från förra årets sjätteplats, efter bland annat cykel och båt, till att i år hamna på plats tre.

Om studenterna hade kunnat välja fritt vad de helst skulle vilja göra i sommar och helt tänka bort pandemin visar det sig tydligt vad de verkligen saknar. Precis som de flesta andra är de svältfödda på sociala aktiviteter. Högst på listan kommer att umgås med kompisar och familj följt av att sola och bada. Resa utomlands kommer först på tredje plats när de kan välja helt fritt. Därefter att hänga på uteserveringar och gå på konserter och musikfestivaler. Kort sagt, aktiviteter som man i allmänhet gör ihop med kompisgänget. Och i de här fallen är studenterna inte på något sätt unika.

Undersökningarna besvarades av 1 845 studenter. Mottagarna är slumpmässigt utvalda bland Mecenats användare och därefter är resultatet viktat på kön och ålder mot den samlade svenska studentpopulationen.

Regionalt
Örebronyheter

Källa: Mecenat

You must be logged in to post a comment Login