Medborgarförslag gällande gravplats och staty i Fellingsbro

By on 7 december, 2020

Ett medborgarförslag har lämnats in om att Lindesbergs kommun bör ordna gravplats och uppföra en staty i Fellingsbro över Märtha Gahn – en av Sveriges största textilkonstnärer. Det fick Sten B Norén att minnas en utställningen om Märtha Gahn och med hennes donerade föremål från Kåfalla på dåvarande Lindesbergs museum (Tellandska gården) som öppnades 27 november 2005.

 

Rosor i ull och silke var en utställning på Lindesbergs museum 2005 om textilkonstnärinnan Märtha Gahn och med hennes donerade föremål från hennes barndomshem Kåfalla utanför Lindesberg.

 

Lotta Hagström – kommunens dåvarande kultursekreterare – initiativtagare och genomförare av utställningen 2005 i den 3,7 meter långa mahognysoffa från Kåfalla som Märtha Gahn donerat till Lindesbergs museum.

I Lindesbergs museums arkiv finns en tidningsartikel från 1965 med foto av textilkonstnärinnan Märtha Gahn. Där sitter hon i den 3,7 meter långa mahognysoffa som hon donerat till museet. I donationen ingick även andra möbler, textilier och väggföremål som kom att exponeras i det så kallade Kåfallarummet. Utställningen på 1960-talet var iordningställd av dåvarande museiintendenten, stadsarkitekt Lennart Svalin, i samarbete med donatorn.

”När staden Lindesberg firade 350-årsjubileum 1993 uppfördes nya basutställningar i museet, varvid de flesta utställningsföremålen magasinerades. Planer på att återskapa delar av Kåfallarummet hade funnits länge. Av olika anledningar kunde de inte genomföras då – men nu stod äntligen utställningen här”, förklarades på utställningen som öppnades i november 2005: ”Denna utställning vill lägga tyngdpunkten på Märtha Gahn – hennes liv, verksamhet och djupa förankring i Bergslagen och det västmanländska kulturarvet. Idag är hon okänd för många men under många årtionden var hon en av Sveriges mest kända textilkonstnärer – väl värd att uppmärksamma.”

 

Mattan med namnet ”Dallrar ännu över gruvorna den rosiga rostungsrök” som Märtha Gahn komponerade till Lindesbergs tingshus 1966 visades på utställningen 2005.

Mattorna: Blå urnor, den första av Märthas många mattor var klar 1917. Det var en tät flossamatta som ställdes ut på Hemslöjden. Den mest omtalade av Märthas mattor var nog den enorma kormattan till den nybyggda Engelbrektskyrkan i Stockholm. 64 kvadratmeter stor täckte den hela koret och var avstampen för de många mattor till kyrkor hon kom att göra – bland annat i Lindesberg, Fellingsbro och Norberg.

 

Porträtt av Märtha Gahn målat av Greta Fahlcrantz-Lindsberg 1920. Originalet finns i Gripsholms portättsamling.

 

Fram till 2010 låg Lindesbergs museum i Tellandska gåden – sedan dess har museets samlingar varit magasinerade på olika ställen i kommunen.

Märtha Gahn (1891-1973) förnyade den profana och kyrkliga textilkonsten under 1900-talets första hälft och var en av de första textilkonstnärerna som i samarbete med textilindustrin tog fram mönster för tryckta tyger. Märtha Gahn föddes 1891 och växte upp på släktgodset Kåfalla i Örebro län tillsammans med tre bröder. Uppväxten på herrgården var en ständig inspirationskälla för Märtha Gahn och kom att prägla en stor del av hennes textila produktion.

……………………

 

Sten B Norén bifogar samtidigt en annan minnesbild med anledning av ett annat medborgarförslag – att en lokal konstnär får skapa en staty vid kyrkan i Fellingsbro av Selma Lagerlöfs Akka som landade med Nils Holgersson pе Fellingsbros bördiga sädesfält i ”Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige”. Bilden från 2003 (cirka) visar Sten B Norén med Abbekåsagåsen Joakim i Nils Holgerssons hemkommun Skurup.

Länet
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login