Medborgarskolans nya regionchef vill forma framtidens folkbildning

Av på 1 oktober, 2018
Marcus Andersson, Regionchef Medborgarskolan region Värmland Örebro

Marcus Andersson är ursprungligen från Småland men Örebroare sedan 30 år tillbaka. Alldeles nyligen tillträdde han som ny regionchef för Medborgarskolan region Värmland/Örebro län; ett uppdrag han ser fram emot med tillförsikt. Han har mer än 20 års erfarenhet av chefsjobb och att tacka ja till detta var en självklarhet.

– Jag har jobbat med utbildnings- och förändringsfrågor under lång tid, men detta med folkbildning är något helt nytt som jag ser fram emot att lära mig om. Min passion i livet är att starta och utveckla nya saker, få vara med och leda förändringsprocesser.

Marcus förklarar att förändringsprocesser lika gärna kan handla om att bygga upp ett ökat självförtroende hos enskilda individer som att utveckla ett företag eller en verksamhet i ett större sammanhang. Han drivs av utmaningen i att se vad som skall göras på vilken plats och vem som är bäst lämpad att utföra det.

Under vår intervju växer bilden fram av en målfokuserad man med många intresseområden och en aldrig sinande nyfikenhet. På sin fritid renoverar han sitt hus eller sommarstugan och i övrigt är flugfiske ett stort intresse. Skulle han anmäla sig till en av Medborgarskolans kurser skulle det bli Kustskepparkursen, eller möjligtvis någon svampkurs. Medborgarskolans nya chef tycks platsa som handen i handsken inom folkbildningen.

Under åren har Marcus gått en rad olika utbildningar och är förutom maskiningenjör även ”Master of Divinity”, gymnasielärare och rektor. Hans ambition är att vara en tydlig ledare för teamet på Medborgarskolan och att se till att verksamheten och människorna där får möjlighet att växa.

Jag har bara arbetat i två veckor men redan hunnit se att det är ett härligt gäng som jag ska arbeta tillsammans med i regionen. Först av allt ska jag sätta mig in i Medborgarskolans organisation. Man har gjort ett fantastiskt bra jobb hittills, jag vill kroka i och se vad som kan bli ännu bättre.

Marcus hade ingen tydlig bild av folkbildning sedan innan, mer än att den har en viktig funktion i samhället. I sin nya roll funderar han mycket kring hur folkbildningen ska se ut i ett längre perspektiv, hur man ska kanalisera de tankar och idéer som finns och arbeta utifrån nya generationer, digitalisering och det interkulturella samhälle som växer fram omkring oss idag.

– Det är ingen liten fråga och det finns inga självklara svar, men det är en spännande utmaning vi står inför.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in