Medelhavet: 182 människor kvar på Ocean Viking i väntan på säker hamn

Av på 21 september, 2019
Arkivbild.

Räddningsfartyget Ocean Viking som drivs av Läkare Utan Gränser i samarbete med SOS MEDITERRANNEE har enligt instruktioner från Maltas myndigheter fört över 35 personer till ett militärt fartyg. Resterande 182 räddade människor ombord har inte tillåtits lämna fartyget och ingen säker hamn har erbjudits för ilandstigning. Läkare Utan Gränser uppmanar europeiska ledare att omedelbart finna en lösning för dem och för alla som räddas på Medelhavet.

Erkinalp Kesikli, projektkoordinator ombord Ocean Viking:
”Instruktionerna om att endast föra 35 av de 217 överlevande ombord på Ocean Viking, i säker hamn är ytterligare ett skamligt bevis på EU:s omänskliga migrationspolitik. De europeiska ledarna har använt människorna ombord som förhandlingsmedel medan de överlägger och enas om omfördelning och omlokalisering av de som räddats.

Trots hoppingivande tecken den senaste tiden har europeisk byråkrati och småsint resonerande ännu en gång prioriterats över säkerheten och välbefinnandet hos utsatta män, kvinnor, barn, till och med ett nyfött barn, som har nekats sin rätt att gå i land efter att ha överlevt psykiskt och fysiskt våld i Libyen, samt den dödliga resan över Medelhavet.

Det är ett hån att den enda hamn som föreslagits för de räddade människorna ombord har varit Libyen, samma land från vilket de flydde hemska förhållanden och övergrepp.

Det planerade mötet i Valetta på måndag mellan europeiska ledare gav intrycket att den politik som kostat oräkneliga människors liv på Medelhavet skulle börja förändras. Men idag misslyckades de återigen med att visa på moraliskt och uppriktigt engagemang för de människor som räddas till havs.

182 personer ombord på Ocean Viking väntar på att få en säker hamn att gå iland utan ytterligare fördröjning.”

Världen | Medelhavet
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in