Medelhavet: Gravid kvinna evakuerad till Malta

Av på 14 september, 2019
Arkivbild.

En gravid kvinna i nionde månaden och hennes man, som under söndagen hade räddats av Läkare Utan Gränsers sök- och räddningsfartyg Ocean Viking, har evakuerats till Malta.

”De första undersökningarna som gjordes ombord tydde på att mor och barn mådde bra. Men när barnmorskan och sjukvårdsteamet ombord undersökte dem idag fanns indikationer på att modern har utvecklat en allvarlig medicinsk komplikation som kan vara riskabel för henne och barnet.

Ocean Viking, som befann sig på internationellt vatten 80 nautiska mil söder om Lampedusa, kontaktade de närmaste sjöfartsmyndigheterna och begärde en omedelbar medicinsk evakuering. De maltesiska myndigheterna ordnade då så att familjen kunde evakueras under säkra omständigheter.

För de flesta är det förmodligen otänkbart att en så pass gravid kvinna, eller en familj med barn, fattar beslutet att riskera sina liv till sjöss snarare än att stanna kvar i Libyen. Men bland de patienter som den medicinska personalen ombord hittills träffat uppvisar många ärr efter fysiskt våld, inklusive skott- och sticksår

De berättar för våra läkare att deras hud bränts med smält plast och att de slagits med trä- eller metallpåkar. Det här är bara de fysiska skadorna. Det finns fler hemska berättelser om övergrepp och exploatering som har lämnat många med psykologiska sår eller trauma.

Kvar ombord på Ocean Viking finns 82 räddade människor som väntar på att få komma till en säker hamn så att deras prövning till havs kan få ett slut.

Ocean Viking har trappat upp kontakterna med de italienska och maltesiska myndigheterna och begärt en säker hamn, efter att den libyska sjöräddningscentralen föreslog att dessa människor skulle återföras till Libyen – i strid med internationell rätt.

Europeiska länder måste ta en ordentlig titt på vilken roll de spelar i att ytterligare traumatisera dessa människor genom att i onödan försena deras möjlighet att få gå iland på en säker plats och att fortsätta stödja ett system som håller människor fångna i Libyen.”

– Erkinalp Kesikli, projektkoordinator för Läkare Utan Gränser ombord på Ocean Viking.

Världen
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in