Medelhavet: Räddningsinsatser behövs efter att fartyg förlist

By on 26 juli, 2019
Arkivbild.

De förfärliga nyheterna om fartyget som förliste i dag visar hur extremt höga de humanitära kostnaderna, på grund av läget i Libyen och bristen på sök- och räddningsinsatser på det centrala Medelhavet, är.

Över 100 människor saknas, och många befaras ha drunknat i dag när ett fartyg förliste utanför Libyens kust. Det säger de överlevande, som behandlades av Läkare Utan Gränsers team i Libyen. De överlevande räddades av fiskare och fördes tillbaka till Khoms. Ögonvittnen säger att de sett minst 70 kroppar flytande i havet.

Läkare Utan Gränsers räddade två grupper överlevande, 82 respektive 35 personer. De stabiliserande de personer som hade de största medicinska behoven och remitterade 7 personer till sjukhus för livräddande vård. Patienterna är i chock efter att nästan ha drunknat.

En snabb respons som involverar sök- och räddningsinsatser och att evakuera de som vill fly från Libyen krävs nu för att undvika förlust av flera liv.

För två dagar sedan stoppades 38 personer på det centrala Medelhavet av den libyska kustvakten och fördes till förvaret i Tajoura. Förvaret träffades i en luft räd för bara tre veckor sedan. 60 personer dog och 70 skadades.

Vi är extremt oroliga för de överlevande efter den senaste olyckan på Medelhavet. De kan inte föras till förvar, där de återigen är i riskzonen. IOM, UNHCR och EU-ledarna uttryckte nyligen att det är oacceptabelt och anslöt sig till Läkare Utan Gränser i kravet att flyktingarna och migranterna i förvar i Libyen ska evakueras omedelbart.

Politik | Världen
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login