Mellansverige inleder jobbåret starkast

By on 5 januari, 2017

Arbetsgivarna i mellersta Sverige (Södermanland, Västmanland, Örebro och Värmland) förväntar sig en rejäl ökning av antalet jobb under årets första kvartal och sysselsättningstrenden har ökat med 17 procentenheter jämfört med förra kvartalet. Alla övriga regioner och branscher rapporterar också positiva sysselsättningsplaner.

Handeln är den stora vinnaren bland branscherna, liksom energisektorn, medan finans-, fastighets- och uppdragsbranscherna minskar stort efter flera års jobbuppgång.

Sysselsättningstrenden (se fotnot) för Mellansverige är +13 procent, en ökning med 17 procentenheter jämfört med förra kvartalet och med 14 procentenheter jämfört med för ett år sedan. Sysselsättningstrenden för riket är +7 procent.

Att mellersta Sverige med sin blandning av små och stora företag signalerar en kraftig sysselsättningsökning gör att det är en region att hålla ögonen på under årets första kvartal. I övrigt visar undersökningen att trots en osäkerhet i omvärlden med bland annat brexit och presidentval i USA och Frankrike inleder många företag det nya året med satsningar på ökad sysselsättning och tillväxt, säger Lars Forseth, VD för ManpowerGroup Sverige.

Mellansverige starkast bland regionerna
Arbetsgivarna samtliga sex svenska regioner lämnar positiva jobbprognoser inför årets första kvartal. Starkast rapport kommer alltså från den region som omfattar Södermanlands, Västmanlands, Örebro och Värmlands län med sysselsättningstrenden +13 procent. Stockholms- och Uppsalaregionen ökar med 11 procentenheter mot förra kvartalet medan Västra Götaland backar med fem procentenheter ner till försiktigt positiva +4 procent. Norrland tror dock på en fortsatt optimistisk arbetsmarknad och sysselsättningstrenden är fortsatt +8 procent. Östra Götaland ligger kvar på i stort sett samma nivå som tidigare medan Skåne med +4 procent återigen klättrar upp till ett positivt resultat.

Handeln förväntar sig ett rejält uppsving
Bland de undersökta branscherna lämnar samtliga tio en positiv sysselsättningsprognos och ökningar har skett i åtta branscher både på kvartals- och årsbasis. Den starkaste prognosen står handeln för, där är sysselsättningstrenden höga +23 procent. Även energisektorn förväntas med +15 procent inleda jobbåret starkt. Däremot har finans-, fastighets- och uppdragsverksamhetssektorn, som haft en hög arbetskraftsefterfrågan under flera år, nu minskat med 18 procentenheter men ligger trots detta på positiva +9 procent. De gröna näringarna ökar med tio procentenheter mot förra kvartalet och hotell- och restaurangbranschen rapporterar också ökningar både vid en kvartals- och årsjämförelse.

Minskad osäkerhet på arbetsmarknaderna globalt
Globalt rapporteras positiva jobbprognoser från 40 av 43 undersökta länder och ökningar har skett i en majoritet av länderna. Störst efterfrågan på arbetskraft globalt kommer från Taiwan och Indien följt av Japan och Ungern. De svagaste prognoserna rapporterar arbetsgivarna i Brasilien, Schweiz och Italien.
I Europa är det Ungern och Slovenien som har störst behov av arbetskraft.

Fotnot: Sysselsättningstrenden definieras som den andel arbetsgivare som tror att sysselsättningen ökar, minus den andel som tror att den minskar. Under det första kvartalet 2017 förväntar sig nio procent av de svenska arbetsgivarna en ökad sysselsättning, tre procent förväntar sig att minska arbetsstyrkan medan majoriteten (82 procent) förutser en oförändrad sysselsättning. Sysselsättningstrenden för Sverige blir då +6 procent och när siffrorna justerats utifrån säsongsvariationer blir sysselsättningstrenden +7 procent.

Länet
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login