Mellersta Sverige inleder det nya året med stark jobbprognos

By on 29 december, 2017
Arbetsgivare i mellersta Sverige, där Södermanland, Västmanland, Värmland och Örebro län ingår, förväntar sig att inleda det nya året med en starkt ökad efterfrågan på arbetskraft. Sysselsättningstrenden för det första kvartalet ligger på +13 procent, vilket är klart över rikssnittet på +5 procent. Det visar ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer.

Det är glädjande att arbetsgivare i mellersta Sverige lämnar starka jobbprognoser och planerar att inleda det nya året med fler jobb. När många vill anställa är det viktigt att motverka kompetensbrist, till exempel genom åtgärder för att snabbt få ut nyanlända arbetssökande i arbetslivet, säger Lars Forseth, vd för ManpowerGroup Sverige.

Arbetsgivare i Mellersta Sverige tror på många fler jobb
Sysselsättningstrenden för mellersta Sverige är +13 procent, vilket innebär att arbetsgivare i regionen ser fortsatt ljust på jobbtillväxten. Föregående kvartal låg sysselsättningstrenden i regionen på +15 procent – den högsta siffran som rapporterats på över fem år.

Positiva jobbprognoser i hela landet
Sysselsättningstrenden för Sverige som helhet ligger kvar på samma nivå som föregående kvartal med +5 procent, vilket innebär att svenska arbetsgivare förväntar sig en stabil takt för jobbtillväxten. Det är första gången på ett år som arbetsgivare i samtliga regioner lämnar positiva jobbprognoser. Arbetsgivare i Västsverige, där Västra Götaland och Hallands län ingår, lämnar starkast siffror i hela landet och prognostiserar en sysselsättningstrend på +15 procent.

Rivstart på 2018 för hotell- och restaurangbranschen
Åtta av de tio undersökta branscherna i Arbetsmarknadsbarometern inleder året med positiva jobbprognoser. Hotell- och restaurangbranschen lämnar starkast siffror med en prognos på +22 procent. Även arbetsgivare i energisektorn förutspår en fortsatt het arbetsmarknad. Jobbprognosen ligger kvar på samma höga nivå som föregående kvartal med +18 procent. Finans-, fastighets- och uppdragssektorn förväntar sig också en fortsatt stor efterfrågan på kompetens.

Arbetsmarknadsbarometern visar att arbetsgivare i många branscher tror på en positiv start på året – särskilt hotell- och restaurangbranschen förväntas gå som tåget. Det leder till en stor efterfrågan på arbetskraft, vilket är glädjande i en bransch som ger många utrikesfödda en fot in på arbetsmarknaden, säger Lars Forseth.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login