Mendly lanserar kostnadsfri chatterapi med legitimerade psykologer

Av på 8 december, 2019

Nu lanserar Mendly en digital tjänst som erbjuder KBT-inriktad chatterapi direkt i mobilen. Snabbt och enkelt kan personer i behov av terapi komma i kontakt med en legitimerad psykolog eller psykoterapeut och sedan fortsätta att hålla kontakt genom att chatta. Tjänsten är kostnadsfri för patienter genom landstingssubvention.

Syftet med tjänsten är att göra det enklare för människor att må bättre i sig själva genom att kunna chatta med en och samma psykolog eller psykoterapeut under hela behandlingsperioden. Patienter kan höra av sig när behov uppstår utan att boka in en samtalstid genom att skriva, tala in ett röstmeddelande eller spela in ett videomeddelande. Mendlys terapeuter svarar varje vardag, oftast flera gånger per dag.

Patient och psykolog håller en regelbunden kontakt under hela behandlingsperioden, samtidigt som patienten smidigt når sin behandlingsplan och sina KBT-verktyg i appen. Mendly har lagt stort fokus på användarvänlighet för att patienterna ska få optimal effekt av sin behandling.

Den här typen av chatterapi har funnits under en längre tid i USA med goda resultat och det har visat sig att man når grupper i samhället som av olika anledningar inte kommer i kontakt med den traditionella vården och får den hjälp de behöver, säger Sebastian Ralph, VD och grundare Mendly.

Just chatterapi har visat sig vara extra tilltalande för unga uppvuxna i en digital värld, unga som kanske drar sig för att uppsöka en psykolog på mottagning.

Genom att fånga upp människor med problematik i ett tidigt skede kan vi med den här typen av behandlingsmetod bespara dessa personer ett onödigt psykiskt lidande samtidigt som vi avlastar den traditionella vården. I förlängningen bidrar det till lägre kostnader för samhället genom att minska behovet av psykiatrisk vård och sjukskrivningar. Ju snabbare en person får hjälp att hantera sina psykiska problem, desto bättre för såväl individ som samhälle, säger Sebastian Ralph.

Mendly har också som ambition att bidra till att motverka stigman i samhället kring att söka professionell psykologisk hjälp.

Mendly erbjuder ett alternativ till de som behöver hjälp men som inte vill gå och prata med någon. Att sitta framför någon och dela med sig av sitt innersta kan vara svårt. Att få göra det hemifrån i sin egna trygga miljö underlättar. Det finns fördomar om att onlineterapi inte skulle bidra till en nära och trygg relation, men forskningen visar på motsatsen. Många upplever just att distansen ger en trygghet, vilket gör att man kan vara öppen och ärlig. Så distansen skapar alltså en närhet, säger Adriano C. Marino, legitimerad psykoterapeut och chefsterapeut på Mendly.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

Källa Mendly

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in