Mer än sten! Möt landskap, konst och slöjd på Ässundet i augusti

By on 21 juni, 2022

I augusti möter Örebro läns museum upp vid Ässundets sommarcafé på norra Hjälmarstranden. Fem dagar i veckan bjuder museet in till visningar, workshops, barnaktiviteter och massor av annat spännande. Det övergripande temat är sten och kring det arbetar museets personal och inbjudna även med konst, slöjd och förhistoria. 

Landskapet är viktigt! Det är allt som omger oss, resultatet av en lång geologisk historia och en kort mänsklig. Varför ser det ut som det gör? Vad kan vi berätta om de spår som är mer eller mindre synliga? Varifrån kommer all sten och hur kunde människorna odla här, före traktorns tid? Allt det vill Örebro läns museum prata med besökare och boende om på Ässundet i augusti.

När museet har stängt på Engelbrektsgatan 3 kan länets invånare men även turister möta sitt länsmuseum på andra platser. 

Till Ässundet körs det Mobila museet ut till den 7 augusti och då drar aktiviteterna vid sommarcaféet igång. Från onsdag till söndag, den 7-28 augusti kommer det att hända spännande saker nästan varje dag. Den 7 augusti sker invigning med ångbåt tur och retur från Hamnplan i Örebro. Den kommer tillbaka flera turer varje vecka under hela månaden. 

Open Art flyttar hit med ett konstverk – Slut Cirkeln – av skulptör Jelena. Tillsammans med henne kommer allmänheten få prova på att skapa i sten. 

Programmet ingår i en landskapssatsning som Örebro läns museum genomför i Glanshammars-trakten. Ässundet har vi valt för att det är en vacker plats mitt i ett intressant landskap. Men också för att det är en plats som många besöker med badplats, café och dessutom mitt på cykelleden Hemfjärden runt. 

Ur programmet: 

 • John Tarkkanen är geolog och guidar utifrån Skävesunds spännande geologi med rullstensåsen och Ekebergsmarmorn
 • Rollspelare och snickare Emma Svensson visar förhistoriskt hantverk och leder provapå workshops för alla som till exempel vill spinna med stentyngd slända eller lära sig knyta nät.
 • Museichef Birgitta Johansen berättar om Boom i bergslagen, om kunnande och självförtroende i medeltidens Närke
 • Hembygdsföreningen Sockenmagasinets medlemmar berättar om sjösänkning och festplatser
 • Bildhuggare Basem Zammam visar hur man hugger i sten
 • Konstnär Jelena håller workshop Med stenkroppar utifrån sitt verk Slut cirkeln gjord av ekebergsmarmor från Glanshammarsbrottet.
 • Stenhuggare Stefan Gullberg visar och berättar om hur man sköter sten i hus och trädgård
 • Slöjdkonsulent Lars Peterson lägger en trojaborg tillsammans med besökarna och berättar om denna urgamla typ av stenlabyrint
 • Antikvarie Mia Geijer från Länsstyrelsen visar och berättar varför Skävesund har en riksintressant kulturmiljö
 • Arkeolog och glashantverkare Moa Råhlander visar kopior av pärlor funna i trakten, smälter glas och gör pärlor tillsammans med besökarna.
 • Arkeolog Martin Rundkvist berättar järnåldersgravfältet och vad vi vet om platsens betydelse för 1500-2000 år sedan.
 • Hembygdsföreningen Sockenmagasinet i Glanshammar visar och berättar om Hjälmaren och när jordägarna runt sjön bestämde att sjön skulle sänkas för snart 150 år sedan.

Projektledare Birgitta Elfström från Örebro läns museum är på plats vid Mobila museet från kl 11 till kl 16 varje onsdag till söndag, 7-28 augusti. Hon berättar om kulturlandskapet och pratar sten och landskap med besökarna.

Alla aktiviteter är gratis. Komplett program kommer att kunna laddas ner på Örebro läns museums hemsida.

Kultur | Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa: Örebro läns museum

You must be logged in to post a comment Login