Mer än var tredje brand i Örebro startar i köket – Expertens tips på en brandfri jul stanna vid spisen

Av på 23 december, 2021
Arkivbild

Jul och nyår innebär högsäsong för räddningstjänsten i Örebro län, men tvärtemot vad många kanske tror är inte levande ljus den främsta orsaken. Mer än var fjärde brand i länet som kräver en räddningsinsats startar nämligen vid spisen, medan levande ljus låg bakom så få som fem utryckningar.

December är den månad då flest svenska hem drabbas av bränder. Enligt statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ryckte räddningstjänsten ut 675 gånger i december i fjol för att släcka bostadsbränder. Totalt under året krävde 7 054 bränder en räddningsinsats, varav 268 i Örebro län.

Men trots den ökade risken för brand är det relativt lätt att skydda sig och förhindra olyckor under jul- och nyårshelgen. Det menar Fredrik Ringborg, trygghetsexpert på Verisure.

– Trygghet handlar till stor del om sunt förnuft och förberedelser. Givetvis måste man se till att ha uppsikt över sådant som vanligtvis orsakar bränder, som spisen och levande ljus. Men julen innebär ofta en del stök och det kan vara svårt att ha koll på allt hela tiden. Då hjälper det att ha ett modernt brandlarm som är kopplat till larmcentral med tillgång till hemlarmets kameror.

Levande ljus endast bakom en utryckning

Enligt MSB:s statistik över utryckningar i Örebro län startar mer än var tredje brand i köket. I skorstenen, som är det näst vanligaste startutrymmet för en brand, uppstår ungefär var tionde brand.

Tvärtemot vad många kanske tror är levande ljus långt ifrån den värsta boven. Av alla bränder som krävde en räddningsinsats i Örebro i fjol kunde endast fem bränder kopplas till just levande ljus. Istället är det vid spisen som de flesta bränder uppstår. Där startar mer än en fjärdedel av länets bränder.

– Mitt bästa tips för en fröjdefull jul är att stanna vid spisen. Det är lätt hänt att glömma spisen på, torrkoka potatisen eller råka lägga kökshandduken för nära plattan när man är mitt uppe i julstöket. Se därför till så att någon alltid har koll i köket när spisplattan är i gång, säger Fredrik Ringborg.

Fler tips från experten för en tryggare jul

 1. Håll levande ljus under uppsikt och undvik placering nära gardiner.
  .
 2. Lämna aldrig köket med spisplattan i gång.
  .
 3. Dra ut kontakten till julgransbelysningen när du lämnar hemmet eller går och lägger dig.
  .
 4. Se till att du har brandvarnare som fungerar – helst rökdetektorer som är seriekopplade och uppkopplade mot larmcentral.
  .
 5. Se till att du är förberedd om något skulle inträffa. Prata igenom hur ni skulle ta er ut, var ni skulle samlas och vem som gör vad.

Örebro
Örebronyheter

Källa Verisure

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in