Mer återvinning under pandemin – så engagerar du barnen

Av på 22 november, 2020
Foto: Magnus Selander

Förändrade beteendemönster under coronapandemin leder till att fler förpackningar är i omlopp. Samtidigt är vab-säsongen här och dagarna hemma med ett sjukt barn kan vara svåra att fylla med aktiviteter som känns meningsfulla. Därför lanserar nu FTI, Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, initiativet ”Snorkul i Materialvärlden – en räddare i vabbnöden”, som väcker barnens engagemang för återvinning och samtidigt utbildar föräldrarna.

Sedan coronapandemins start har mängden förpackningar som lämnats in till landets återvinningsstationer ökat med 15 procent jämfört med 2019. Bara den senaste månaden har mängden förpackningar ökat med 18 procent i jämförelse med förra året. Dessutom är vab-säsongen i full gång och under 2020 har vi förmodligen vabbat mer än någonsin. Försäkringskassan rapporterade redan i maj om en kraftig ökning av uttaget av den tillfälliga föräldrapenningen. I april 2020 var cirka 100 000 fler föräldrar hemma med sjuka barn jämfört med året innan och första veckan i september gjordes 66 procent fler ansökningar om vabbdagar jämfört med 2019.

I och med fler vabbdagar och ett mönster av fler förpackningar att återvinna, vill FTI underlätta för föräldrar. Därför utvecklar de nu Materialvärlden under parollen ”Snorkul – en räddare i vabbnöden”. Materialvärlden är ett kostnadsfritt pedagogiskt material som riktar sig till barn i förskoleåldern och är framtaget för att uppmuntra och lära fler barn och föräldrar om återvinning. En räddning för alla vabbande föräldrar och snoriga barn – men även en räddning för miljön.

– Barnen är vår framtid, därför känns det väldigt positivt att kunna uppmuntra till intresset för återvinning och på så sätt göra en insats för ett mer hållbart samhälle. Genom att engagera barnen med spel och lek om källsortering blir det roligt för både barnen och föräldrarna, en räddare i vab-tider helt enkelt, säger Veronica Foberg Gustafsson, kommunikationschef på FTI.

FTI:s senaste studie visar att mer än en tredjedel av barnen i åldrarna tre till sex år har ett stort intresse för återvinning. Dessutom har ett av fyra barn stor påverkan på hur man återvinner i hemmet.

– Pandemin innebär att fler spenderar mer tid i hemmet och vi ser en ökning av antalet förpackningar. Det är viktigt att alla förpackningar lämnas till återvinning och vi hoppas att Materialvärlden kan bidra till att kombinera nytta med nöje under vabbdagarna, säger Veronica Foberg Gustafsson.

I och med lanseringen av ”Snorkul i Materialvärlden – en räddare i vabbnöden”, kan nu föräldrar och andra vuxna tillsammans med barnen ta del av innehållet på den digitala plattformen Materialvärlden.se. Från och med den 16:e november kommer pedagogisk underhållning som uppmuntrar till och utbildar om återvinning finnas tillgängligt för alla nyfikna barn och vuxna som vill lära sig mer om ämnet. Materialet består bland annat av en bok, en låt, en musikvideo samt ett spel där barnen får lära sig om återvinning och de olika materialslagen tillsammans med materialisarna (figurerna som äter förpackningar). Innehållet vänder sig till barn i förskoleåldern.

Regionalt
Öreronyheter

Källa: fti

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in