Mer matavfall till Karlskoga

By on 28 februari, 2022

Biogasanläggningen i Karlskoga har säkrat matavfallsleveranser från fyra kommuner. Karlstad, Kil, Säffle och Åmål tecknar avtal efter upphandling och därigenom utökas samarbetena utanför den egna regionen.

Biogasbolaget startade upp anläggningen i Karlskoga 2013 och både Karlstad och Kil har levererat sitt matavfall till anläggningen i Gottebol under flera år. Nu förlängs samarbetena med de båda kommunerna och även Säffle och Åmål tillkommer.

– Vi är glada att ytterligare knyta an mot Värmland. Det innebär inte bara att vi säkrar substraten till produktionen, vi binder också ihop de cirkulära systemen i närområdet ännu starkare. Matavfall levereras in till anläggningen och ut kommer biogas och biogödsel som delvis går tillbaka till kommunerna. OK Värmland köper biogas till flera av sina tankstationer och värmländska lantbrukare använder biogödseln för att odla ny mat på sina åkrar. Det är cirkulärt på riktigt, säger Peter Jarl, marknadschef på Karlskoga Energi & Miljö som är en av delägarna i Biogasbolaget.

Utöver de fyra nämnda kommunerna levererar ytterligare ett tiotal kommuner i närområdet sitt matavfall till Karlskoga, varav flera värmländska.

Örebro län | Karlskoga
Örebronyheter

Källa: Karlskoga Energi & Miljö

You must be logged in to post a comment Login