Mesta möjliga hälsa för pengarna – tema för konferens i Örebro

By on 4 mars, 2019

Hälsoekonomiska analyser får allt större betydelse inom hälso- och sjukvården. De utgör underlag för prioriteringar som ska ge mesta möjliga hälsa för pengarna. Hälsoekonomi är också temat för National health economic conference som arrangeras på Universitetssjukhuset Örebro den 12-13 mars.

Hälsoekonomi är ett område där man med hjälp av speciellt utvecklade metoder gör ekonomiska analyser av hälsa och sjukvård. Den nationella hälsoekonomiska konferensen samlar folk från universitetsvärlden, den offentliga sektorn, näringslivet och övriga som är intresserade.

Vi vill inom hälso- och sjukvården får ut så mycket hälsa som möjligt inom den budget som finns och där är hälsoekonomiska analyser grundläggande. Det kan handla om till exempel analyser av en ny behandlingsmetod kontra ”standard care”, utökning av en befintlig insats eller införande av nya läkemedel, säger Anna Philipson, hälsoekonom på Universitetssjukvårdens forskningscentrum, UFC, i Region Örebro län.

Hålls för första gången i Örebro
För första gången hålls den nationella konferensen i Örebro. Bakom arrangemanget står Region Örebro län i samarbete med Örebro universitet och Swedish Health Economic Association, SHEA.

– Vi är stolta över att ha konferensen här. Den har många intressanta talare och tar upp ämnen som är mycket aktuella. Denna konferens som hålls i Örebro har ett klart fokus på läkemedelsfrågor, säger Maria Palmetun Ekbäck, chef för Läkemedelscentrum i Region Örebro län.

Konferensen är den åttonde i ordningen och har bara arrangerats i Stockholm, Göteborg, Linköping och Lund tidigare.

Vi vill sätta Örebro på den ”hälsoekonomiska” kartan. Genom att vi här på UFC under de senaste åren stärkt den hälsoekonomiska kompetensen har vi en ambition att vara i framkant när det gäller hälsoekonomisk forskning och utveckling. Att arrangera den här konferensen är ett led i detta, säger Anna Philipson.

En av huvudtalarna Frank A. Sloan
Konferensen pågår i två dagar, den 12-13 mars, i Wilandersalen på Universitetssjukhuset Örebro. Huvudtalare är Frank A. Sloan, professor vid Sanford School of Public Policy och Anna Dreberg Almenberg, professor vid Stockholm School of Economics.

Hälsa | Lokalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login