Mexiko till Student-VM i Uppsala

Av på 30 oktober, 2013

Mexiko är klart för Student-VM i amerikansk fotboll i Uppsala i vår.

Amerikansk fotboll är en stor idrott i Mexiko men det finns ingen proffsliga utan två universitetsligor. Matcherna lockar ibland så många som 20 000 åskådare.

– Mexiko, med sin långa tradition av amerikansk fotboll vid universiteten, blir en sevärdhet för publiken som kommer till Österängen. Det kommer vara lite ovant för de mexikanska spelarna att spela inför färre än 20 000 åskådare. Men vi hoppas att de svenska fansen tar tillfället i akt att se amerikansk fotboll i världsklass och skapar en härlig stämning runt arenan även om de inte är lika många som i Mexiko, säger Martin Söderberg, ordförande i arrangörsklubben Uppsala 86ers och projektledare för VM.

Student-VM i amerikansk fotboll avgörs 1–11 maj 2014. Sveriges Akademiska Idrottsförbund är värd för Student-VM i samarbete med den lokala arrangören Uppsala 86ers, Svenska Amerikansk Fotbollförbundet, Upplands Idrottsförbund, Uppsala universitet, SLU, Destination Uppsala och Fyrishov AB.

Sveriges Akademiska Idrottsförbund arrangerar regelbundet internationella tävlingar, senast Student-EM i badminton i Uppsala i våras. Men nästa års arrangemang blir betydligt större.

– Att stå värd för det första Student-VM:et i amerikansk fotboll, som dessutom blir det största VM:et sett till antal deltagare, känns förstås mycket roligt, säger Josef Åhman, generalsekreterare i Sveriges Akademiska Idrottsförbund.

Det planeras för 16 lag i mästerskapet (åtta dam- och åtta herrlag) och totalt 600 deltagare. De svenska trupperna tas ut i början av nästa år.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in