Midsommarfirande med för mycket alkohol

By on 20 juni, 2024
Arkivbild

Snart är det midsommar, med starka traditioner av snaps, öl och rosévin. En undersökning från IQ visar att sju av tio har varit på ett firande där det druckits för mycket alkohol, och varannan har oroat sig för att någon de ska fira med ska dricka för mycket.

Samtidigt tycker drygt sex av tio att alkoholen är oviktig för firandet.

Något av det allra heligaste vid midsommar snapsen, är viktigast för män. 6 av 10 män, i åldern 50–64 år, svarar att de alltid eller ofta dricker snaps vid midsommar. Hälften, bara knappt var tredje,18–34 åring, dricker alltid eller oftast snaps. Minst vanligt är det bland unga kvinnor där 7 av 10 sällan eller aldrig dricker av midsommarsnapsen. 

– Vi vet att dagens unga dricker mindre än tidigare generationer. Till och med något så traditionsbundet som midsommarsnapsen verkar vara på dekis. Samtidigt blir det tydligt att snaps verkar vara en machogrej. Man bör dock inte glömma att en snaps motsvarar lika mycket alkohol som 33 cl starköl, säger Mojtaba Ghodsi, vd för IQ.

IQs undersökning visar vidare att varannan har varit orolig för att någon de firar midsommar med ska dricka för mycket. Kvinnor oroar sig mer än män. Var tionde i undersökningen har till och med avstått midsommarfirande för att det dricks för mycket.

– Om var tionde väljer bort firande för att det dricks för mycket behöver vi kanske rannsaka oss själva – hur blir jag när jag dricker? Är det mitt beteende som gör att andra inte vill komma på festen? En fest bör ju inkludera alla, säger Mojtaba Ghodsi.

IQs tips inför midsommarfirandet

 • Ifrågasätt gamla vanor
  Om du inte tycker att ni ska dricka alkohol, säg det. Idag finns det många alkoholfria drycker som passar minst lika bra. Är du värd, erbjud flera intressanta drycker utan alkohol och presentera dem kylda och lika naturligt som de med alkohol. 
 • Skapa gemensamma förväntningar
  Prata med dem du ska fira med om hur ni ser på alkohol så att ni har gemensamma förväntningar på hur ni får ett trevligt firande tillsammans.
 • Alkoholtjata inte
  Respektera om någon inte vill dricka alkohol, eller inte vill dricka så mycket. Tjata inte, utan låt var och en bestämma själva. Samma sak gäller om någon tjatar på dig – stå på dig, du äger dina egna val.
 • Fundera över ditt eget drickande
  Tänk på hur din alkoholkonsumtion påverkar andra. Bidrar den verkligen till att det blir trevligare, och vill du vara den som andra oroar sig över?
 • Tänk ett extra varv när det finns barn med
  Barn märker att vuxna förändras redan efter en liten mängd alkohol vilket kan påverka deras trygghet. Därför är det extra viktigt att tänka på alkoholintaget när det finns barn med. 

Stöd och råd

För den som är orolig över sina egna, eller andras, alkoholvanor så har IQ två tjänster som erbjuder stöd och råd.

 • Alkoholprofilen.se. Ett anonymt test för den som vill veta mer om sina alkoholvanor och hur de påverkar en själv och andra.
 • Alkoholsnacket.se. Ger stöd till den som är orolig för någon annans alkoholvanor. Tjänsten guidar användaren till ett första samtal, med konkreta tips på hur man kan lägga upp det.

Hälsa
Örebronyheter

Källa: IQ
Om undersökningen
Undersökningen är genomförd via 1 000 webb-intervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel, vilket garanterar representativa resultat. Fältperiod 30 maj–5 juni 2024. Läs mer i bifogat faktablad.

You must be logged in to post a comment Login