Migranter behöver hållbara lösningar – inte evakuering av tältläger

By on 1 december, 2019
Ett provisoriskt läger vid Porte de la Chapelle i Paris, Frankrike. Foto: Antoine Kremer/Läkare Utan Gränser

I går evakuerade de franska myndigheterna en del av lägret vid Porte d’Aubervilliers, norr om Paris, där fler än 2 000 människor bor i provisoriska tält längs vägen. Läkare Utan Gränser, som regelbundet besöker lägret, vill nu tillsammans med 22 andra organisationer rikta uppmärksamheten på bristen på en hållbar lösning och det ständiga våldet mot migranter i Paris.

Den 6 november meddelande den franska regeringen att alla migrantläger i Paris ska evakueras före slutet av 2019 och att alla berörda – runt 3 500 personer – ska erbjudas ett alternativt boende.

En första insats ägde rum den 7 november vid Porte de la Chapelle i Paris och Wilson Avenue i Saint-Denis. Men trots löftet från regeringen erbjöds migranterna inget alternativt boende. Istället kunde våra medarbetare se hur dussintals människor, som ”inte uppfyllde de administrativa kriterierna”, hade återvänt till gatan inom 48 timmar. Eftersom deras tält och sovsäckar förstördes under evakueringen har de tvingats att börja om från noll.

I går, den här gången i Porte d’Aubervilliers, köade hundratals migranter för att få gå ombord på bussarna som skickats ut för att hämta dem. Men alla fick inte plats, endast 500 evakuerades. Bland dem som finns kvar saknar många tält och sovsäckar eftersom de förstördes under insatsen.

Samtidigt som dessa insatser ägde rum tillkännagav polisen i Paris en ny strategi – ”ingen ska återvända” – med syftet att förhindra att lägret i Porte de la Chapelle och andra berörda områden byggs upp igen. De här trakasserierna, som bland annat innebär att migranterna skingras, är hittills det enda löfte som polisen hållit. Det löser inte situationen för människor som bor på gatan, däremot gör det dem ännu mindre synliga och ännu mer isolerade.

Migranter i Paris tvingas gömma sig och lever under vidriga förhållanden. De som vill ansöka om asyl har inga möjligheter att göra det under anständiga förhållanden. Den rådande policyn minskar också tillgången till mat som delas ut och till hälso- och sjukvård och gör att de hamnar ännu längre från bostadsmarknaden. Vi har redan tidigare, i Porte de la Chapelle 2017 och Millennaire 2018, sett hur ineffektiv den här ”ingen ska återvända”-policyn är. Den enda effekten är att lägren flyttas till andra, mindre synliga platser.

Sedan 2015 har 60 evakueringar genomförts i Paris. Än en gång vill vi nu slå larm om att det enda de leder till är ett kretslopp av konfiskeringar, tillfälliga evakueringar och polistrakasserier. 60 gånger utlovades villkorslöst skydd och hållbara lösningar. Men under veckorna som följde bevittnade vi hur män, kvinnor och barn återvände till gatorna, samtidigt som de gång på gång förflyttades av polisen för att förhindra att de skulle slå sig till ro någonstans.

Att acceptera att människor lever under sådana omständigheter är ovärdigt och särskilt oroande nu när vintern närmar sig. Regeringen kan inte fortsätta med dessa evakueringar utan att garantera varaktigt boende, tillgång till hälso- och sjukvård och rättigheter för alla människor i Paris.

Världen
Örebronyheter

Källa Läkare Utan Gränser

You must be logged in to post a comment Login