Miljarder regleras inte av samboavtal – stor risk för extra tråkig separation

By on 14 februari, 2019

Åtta av tio svenska sambor lever tillsammans utan att ha skrivit samboavtal, visar en ny undersökning. Tillgångar till ett värde av hela 1 042 miljarder kronor står på spel vid en separation.

– Även om du har betalat allt kan du tvingas lösa ut din sambo med halva värdet, säger Jenny Henricson, familjejurist på Verahill.

Familjejuristerna Verahill har beställt en undersökning av Kantar Sifo som visar att åtta av tio svenska sambos saknar samboavtal. En tredjedel vet inte vad det innebär och 41 procent har aldrig pratat med varandra om det.

Är det då verkligen viktigt? Jo, det menar Jenny Henricson, familjejurist på Verahill:

–  Det är jätteviktigt om samboparet har gått in med olika insatser när man har köpt den gemensamma bostaden eller om den ena parten rent av har betalat allt. Vid en separation kan man tvingas lösa ut den andra med halva värdet.

Ett snabbt överslag beräknat på andelen som bor i bostadsrätt, villa, radhus eller jordbruksfastighet visar att tillgångar värda 1 042 miljarder kronor inte är reglerade i samboavtal. En siffra som är omtumlande stor och väcker till eftertanke menar Jenny Henricson, familjejurist på Verahill, bolaget som har beställt undersökningen:

Det är ett tecken på en lätt naiv inställning till frågan. Vi ser i undersökningen att många inte förstår vad sambolagen innebär eller varför ett samboavtal behövs. Samtidigt lever hela 37 procent i åldersgruppen 18 till 34 i samboförhållanden, så vi vill få dem att förstå varför det är viktigt att skriva samboavtal.

21 procent av de som lever som sambos i dag har samboavtal, vilket är en ökning. 2012 visade en undersökning att 12 procent hade avtal. Men fortfarande är det få som pratar om det.

Jenny Henricson:

Det borde vara lika självklart som att prata om hemförsäkringen, men tyvärr är det inte det. Här vill vi bidra till att öka kännedomen om hur man påverkas juridiskt när man väljer att bli sambo.

Är det någon särskild livssituation som kan bli extra besvärlig?
– Är man sambo och har gemensamma barn och den ena går bort så kan man tvingas lösa ut sina gemensamma barn med halva värdet. Det kan ju bli ekonomiskt besvärligt, men det går delvis att reglera i ett testamente.

Tio procent av svenskarna har haft fler än fyra samboförhållanden. Samtidigt visar undersökningen att hela 90 procent, nio av tio, aldrig har haft samboavtal i tidigare samboförhållanden. Med andra ord upprepar många misstaget inte skriva samboavtal gång på gång.

Så, vad är ditt råd inför ”Alla hjärtans dag”, är det inte oromantiskt att prata juridik?

Det handlar om att visa varandra omtanke. Att man vet vad som gäller om det oväntade händer och kan känna sig trygg. Ge gärna varandra geléhjärtan, men unna er också ett möte med en familjejurist. Eller… ja, fria! Det kanske är mer romantiskt (skratt!).

På en direkt fråga om varför man inte har tecknat samboavtal formerar sig svaren enligt följande lista:

  • 41% har inte pratat om det
  • 12% vet inte vad det innebär
  • 11% att det känns krångligt
  • 4% att det känns oromantiskt
  • 3% att det känns svårt att prata om
  • 1% att det känns dyrt

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Fakta undersökning:
1010 svenska sambos har svarat på undersökningen. Totalt svarade 7800 på första frågan om civilstånd. Undersökningen är genomförd av Kantar Sifo på beställningen av Verahill Familjejuridik.

You must be logged in to post a comment Login