Miljön vinnare i krisens fotspår

By on 14 november, 2022
Bild från Refurblys facebooksida

Högre priser på el, drivmedel och mat och en kraftigt höjd ränta gör att hushållen allt mer jagar lägre priser. Det har i sin tur lett till en växande re-commerce – att man köper begagnade produkter som reparerats.

Refurbly, som återvinner och förbättrar mobiler, har under hösten sett en kraftig ökning i försäljningen, en betydelsefull utveckling för klimatet eftersom nya mobiler är miljöbovar. 

— Vi är glada över att i dessa tider kunna erbjuda miljövänliga mobiler till bra priser då många kämpar med ekonomin. Konsumenterna uppskattar mer och mer våra restaurerade telefoner, kombinerat med abonnemang som är billigare än de stora operatörerna. Vilket vi ser då vi ökade försäljningen med 65 procent under det tredje kvartalet jämfört med förra året. Sverige ligger högt upp på listan av konsumtion av elektronik i världen, räknat per capita och även om det är svåra ekonomiska tider behöver man fortfarande köpa nya telefoner när ens gamla går sönder, säger David Lundgren Fetah, grundare Refurbly.

Inflationen har lett till att allt fler ser över vad som är möjligt att spara in på. Till exempel är det många som drar ner på streamingtjänster. En undersökning av Kantar Sifo tidigare i år visade till exempel att 1,5 miljoner britter avslutat sina streamingtjänster. Vad gäller mobiler finns det fortfarande ett stort behov för familjer att köpa telefoner. Varje år säljs omkring 3,2 miljoner telefoner i Sverige, vilket genererar över 250 000 ton avfall. Refurbly utmanar traditionell slit och släng-konsumtion genom att sälja rekonditionerade mobiltelefoner. Runt 1,5 miljoner svenskar har en eller flera mobiler hemma som inte används, många telefoner lämnas kvar i skåp hemma för att man inte vet hur de ska återvinnas på bästa sätt.

— Den ekonomiska krisen slår hårt mot alla och kan för många vara förödande. Det finns dock en långsiktig vinnare i miljön. Med krisen görs ekonomiska val som är bra för miljön, ett exempel på det är refurbade mobiler. Det är mycket viktigt att fler mobiler återvinns, för då kan vi ta vara på viktiga metaller, som till exempel kobolt. Jakten på kobolt har gjort att många människor behövt sätta livet till i bland annat Kongo. Vi ser ett stort behov av kampanjer i frågor om var man återvinner mobiler. Vi tror inte att det finns en ovilja, men att kunskapen är svår. Det ska vara lätt att göra rätt, säger David Lundgren Fetah.

Örebro
Örebronyheter

Källa Refurbly
Refurbly grundades 2019 av David Lundgren Fetah i Örebro. Alla företagets mobiler genomgår kontroll, renovering, fabriksåterställning och tester av erfarna servicetekniker. 

You must be logged in to post a comment Login