Miljonsatsning för att förebygga arbetsbrist

By on 10 juli, 2022
Arkivbild

Miljonsatsning för att förebygga arbetsbrist i Örebro läns kommunala företag, miljontals kronor finns att söka för de kommunala företagen i Örebro län som vill förebygga framtida arbetsbrist och uppsägningar.

Förra året delades 9,5 miljoner kronor ut till kommunala företag i hela Sverige, bland annat för kompetensutvecklande satsningar på språklyft, undersköterskeutbildningar och IT-kompetenser.

– Att ställa om medarbetarnas kompetenser för att möta nya behov i de kommunala företagen är en win-win både för medarbetare och arbetsgivare. Det finns fortfarande miljoner kronor kvar att söka, så jag hoppas att ännu fler kommunala företag i Örebro län tar chansen att säkra sin kompetensförsörjning, säger Per Nordenstam, vd, Sobona.

750 miljoner i stöd under en treårsperiod

Sobona, SKR och facken inom kommunal och regional sektor har inom ramen för Omställningsavtalet KOM-KR avsatt 750 miljoner kronor till kompetenshöjande insatser som förebygger framtida arbetsbrist år 2021–2023. Alla medlemmar i Sobona kan söka medel och under förra året tilldelades de kommunala företagen 9,5 miljoner kronor. Pengarna fördelas genom den partsägda stiftelsen Omställningsfonden.

– Det är positivt att arbetsgivarna och facken tillsammans storsatsar på kompetensutveckling. Omställningsfonden stöttar arbetsgivare med förebyggande insatser, så att de både kan utveckla verksamheten samt bidra till ökad anställningstrygghet för den enskilde medarbetaren, säger Eva Wikström, vd på Omställningsfonden.

36 kommunala företag i Örebro län kan söka medel

Kommunala företag verkar på uppdrag av kommuner eller regioner och har verksamhet i en rad olika branscher – allt från energi, fastigheter, vatten och miljö till utbildning, räddningstjänst, vård och omsorg. I Örebro län finns 36 kommunala företag som har kollektivavtal hos Sobona.

– Miljonerna till de kommunala företagen har satsats på allt från språklyft och körkort till vidareutbildningar och IT-lyft. Det här är insatser som bidrar både till att kompetenshöja medarbetarna, minska risken för uppsägningar och säkra kompetensbehoven i organisationen, säger Per Nordenstam.

Ekonomi | Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa sobona – Kommunala företagens arbetsgivarorganisation

You must be logged in to post a comment Login